Предсједник РС

Цвијановић у Скопљу: Светосавље је симбол српског идентитета и заједништва

ПРЕДСЈЕДНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ НАСТУПИЛА НА СВЕТОСАВСКОЈ АКАДЕМИЈИ
  • Средњовијековна, али и савремена историја нашег народа непојмљива је без Скопља, Куманова, без Битоља и Кајмакчалана, о чему свједоче бројни споменици, предивне цркве и манастири, али и ви овдје присутни, који поносно и достојанствено славите име Светог Саве и свој национални празник”
  • “Суштина наше савремене националне интеграције је да никада и ништа не радимо на штету других, већ да градимо мостове међу нашим народима, да заједно славимо, напредујемо, да се заједно сјећамо и обиљежавамо све значајне празнике”

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да Српска жели да јача институционалну сарадњу са Сјеверном Македонијом, те изразила увјерење да српска заједница у тој земљи може бити снажна копча која ће додатно повезати институције, али и привреднике, умјетнике, академску заједницу, спортисте и многе друге.

Обраћајући се на Светосавској академији у Македонском народном позоришту у Скопљу, Цвијановићева је нагласила да су Срби у Сјеверној Македонији аутохтон народ, вијековима присутан, са богатим културним и историјским насљеђем.

Средњовјековна, али и савремена историја нашег народа непојмљива је без Скопља, Куманова, без Битоља и Кајмакчалана, о чему свједоче бројни споменици, предивне цркве и манастири, али и ви овдје присутни, који поносно и достојанствено славите име Светог Саве и свој национални празник”, рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је навела да са академије шаље поруку мира и сарадње са свим људима и народима који живе на нашим просторима, са жељом да се заједно гради боља, успјешнија и срећнија будућност за генерације које долазе.

И управо су мир и регионална стабилност оно чему тежимо, јер је то претпоставка јачања сарадње и повјерења између држава и народа, без које нема ни одрживог развоја, нити дугорочног просперитета на овим просторима”, нагласила је Цвијановићева на академији поводом националног празника Срба у Сјеверној Македонији.

Према њеним ријечима, Српска је опредијељена да учествује у регионалним интеграционим процесима који имају за циљ чвршће економско повезивање земаља.

“Савремена економија тежи укрупњавању тржишта, укидању непотребних баријера и једноставнијим процедурама и због тога сам увјерена да је снажније повезивање за све нас одлична прилика и пут којим сви заједно треба да се крећемо јер ће донијети конкретне бенефите за наше грађане и привреду”, истакла је Цвијановићева.

Предсједник Српске је навела да јој је указана велику част позивом да присуствује свечаности поводом Савиндана и националног празника Срба у Сјеверној Македонији.

“Суштина наше савремене националне интеграције је да никада и ништа не радимо на штету других, већ да градимо мостове међу нашим народима, да заједно славимо, напредујемо, да се заједно сјећамо и обиљежавамо све значајне празнике, као што је и овај данашњи”, поручила је Цвијановићева.

Цвијановићева је српском народу у Сјеверној Македонији пожељела да остану чврсти и сложни на путу очувања свог идентитета, те да наставе да граде бољу и успјешнију будућност, како за своју земљу, тако и за цијели регион.

“Драго ми је што смо заједно баш у дану када прослављамо Светог Саву, првог српског архиепископа, просветитеља и великана који је својим непроцјењивим духовним, моралним и интелектуалним насљеђем утемељио наш идентитет, освијетлио пут слоге и националног јединства српског народа”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да је светосавље симбол српског идентитета и заједништва, те да зато не постоји бољи и примјеренији датум, од овога, за национални празник Срба у Сјеверној Македонији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар