Предсједник РС

Додик и Цвијановић са Милером договорили гасификацију Српске

КРАК ТУРСКОГ ТОКА ИШАО БИ ОД БИЈЕЉИНЕ ДО ПРИЈЕДОРА СА МОГУЋИМ ОДВАЈАЊИМА ЗА ФБиХ И ХРВАТСКУ
  • Све би коштало око 300 милиона евра. Пројекат би урадио Гаспром који би га углавном и финансирао, а Српска – колико буде могла
  • Милорад ДОДИК: „Договорено је и да се граде двије гасне електране, како је било предвиђено и у пројекту Јужног тока. Једна у Бањалуци, а једна у Приједору. Са погоном који се гради у Зворнику, на бази укапања течног гаса, што значи да би се волумен гаса смањио за 600 пута и био припремљен за транспорт у оне дијелове гдје гасовод неће моћи доћи

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да би изградња крака руског гасовода Турски ток кроз Републику Српску коштала око 300 милиона евра.

„Гасовод који би се градио био би финансиран од ‘Гаспрома’ уз наше учешће колико можемо. Негдје око 300 милиона евра коштала би изградња тог гасовода, са станицама, које треба да појачају притисак“, рекао је Додик за „Алтернативну телевизију“ након састанка у Санкт Петербургу са предсједником Управног одбора Гаспрома Алексејом Милером.

Он је истакао да би до јесени требало да буде урађен пројекат, који ће радити руска компанија Гаспром.

„Договорили смо се да се ускоро видимо и да на оперативном нивоу договоримо како даље“, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Српска ће приступити уговарању проласка гасовода кроз одређене посједе, односно неће бити изузимања земљишта него ће се плаћати накнада да се цијеви укопају.

Додик и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић договорили су са Милером гасификацију Републике Српске.

Српски члан Предсједништва БиХ оцијенио је састанак са Милером као један од најважнијих током посјете Санкт Петербургу, гдје је боравио на Међународном економском форуму, те је појаснио да је циљ био да се обезбиједи сагласност Гаспрома за подршку гасификацији Републике Српске и стварање бољих потенцијала за снабдијевање цијеле БиХ гасом.

Додик је подсјетио на раније разговоре о Јужном току и на одређен ниво договора, који је подразумијевао израду идејног пројекта, али да је то стало када и прича о Јужном току.

„Сада се то рехабилитује. Ми смо на истој траси. Она подразумијева гасовод, примарни који би ишао од Бијељине, односно од улаза преко Дрине, па до Бањалуке и Приједора и имао прилику да у некој перспективи изађе према Хрватској или Федерацију БиХ“, објаснио је Додик.

Додик је истакао да је договорено рјешење за Републику Српску, те да још треба да се види какви су интереси ФБиХ.

„Овим смо договорили једно цјеловитно рјешење за гасификацију Републике Српске, остаје да видимо који је интерес у ФБиХ за то. Мораћемо да модернизујемо тај гасовод и повећамо проток. Господин Милер познаје све податке и познати су проблеми као што је то да сагласност за прелазак границе треба да да Савјет министара“, објаснио је Додик.

Он је истакао да је важно добити што је могуће боље услове за изградњу гасовода.

„Ако ту буде Гаспром, можда добијемо и повољније цијене за сам гас. У оквиру овог договорено је да се граде двије гасне електране, како је то предвиђено и у пројекту Јужног тока. Једна у Бањалуци, а једна у Приједору. Са погоном који се гради у Зворнику, на бази укапања течног гаса, што значи да би се волумен гаса смањио за 600 пута и био припремљен за транспорт у оне дијелове гдје гасовод неће моћи доћи“, прецизирао је Додик.

https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Dodik-Krak-Turskog-toka-kroz-RS-bi-kostao-oko-300-miliona-evra/542619

https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Sa-ruskim-Gaspromom-dogovorena-gasifikacija-Srpske/542602

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар