Предсједник РС

Додик: Истину о страдању Срба Возуће потиснуо је међународни фактор

У ДОБОЈУ ПОВОДОМ СТРАДАЊА ВОЗУЋЕ ОДРЖАНА АКАДЕМИЈА „ЕГЗОДУС И ТРАЈАЊЕ“
  • Српски народ је на том подручју 1995. године претрпио страхоте: Више од 30 села спаљено, око 2.000 људи протјерано са вјековних огњишта, уз велики број страдалих цивила и бораца
  • Милорад ДОДИК: За многе злочине и етничко чишћење тог простора никада нико није одговарао, а тамо је била присутна и јединица `Ел муџахедин`, под командом Сакиба Махмуљина којег је недавно Зеница прогласила својим  почасним грађанином. У то вријеме је садашњи члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић командовао полиције на том простору и није спријечио да муџахедини убијају Србе
  • Жељка ЦВИЈАНОВИЋ:  „Многи људи који су се раније, а и данас се баве политиком у другом ентитету, били су непосредно везани за све оно што се тамо чинило, тешке злочине и оно што је чинила такозвана Армија БиХ, уз ангажовање муџахедина“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је веома значајно окупљање на академији Егзодус и трајање“ – подсјетник на ратна дешавања у Возући, као и етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића, да би се указало на истину о страдању Срба коју је потиснуо међународни фактор.

Град Добој и удружења његују сјећање на страдање Возућана. То је мјесто које памти и зна цјела Република Српска, познато по страдању, по јунаштву, по егзодусу, по чињеници да за многе злочине и етничко чишћење тог простора никада нико није одговарао, по томе да је била присутна муџахединска јединица `Ел муџахедин`, под командом Сакиба Махмуљина којег је недавно град Зеница прогласио почасним грађанином“, рекао је Додик новинарима прије почетка академије.

Он је подсјетио да је у то вријеме и садашњи члан Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић био командант полиције на том простору и није спријечио да муџахедини убијају Србе.

То, наравно, говори о томе да са њихове стране није ни чудо да се тако поступа. Али, ми не смијемо да заборавимо!“, нагласио је Додик.

Он је навео да се преувеличава прича о Сарајеву, а не види да је 2.000 људи из Возуће протјерано, уништена њихова вјековна огњишта.

Све што је стварано генерацијама одједном је нестало и као да нико није за то одговоран“, нагласио је Додик.

Он је додао да нико од међународног фактора није примјећивао ни етничко чишћење у Хрватској.

Тако се понашау Суд и Тужилаштво БиХ, који очигледно занемарује страдања Возућана. Зато је важно да будемо овдје вечерас. Ми не смијемо да заборавимо!“, поручио је Додик.

Он је нагласио да је важно окупити се, послати поруку, захвалити, прије свега граду Добоју, који је био прва станица помоћи људима из Возуће, показао им и отворио широм своје потенцијале, да би многи од њих овдје могли да се интегришу и започну нови живот.

Додик је нагласио да на политичарима и јесте да указују на неправду, на страдање.

(Срна)

Цвијановић: Наше је да памтимо и славимо слободу и Српску

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић поручила је вечерас да се не смије заборавити тежина злочина који је почињен на подручју Возуће 1995. године, да је важно присјећати се жртава и славити слободу.

„Многи људи који су се раније, а и данас се баве политиком у другом ентитету, били су непосредно везани за све оно што се тамо чинило, тешке злочине и оно што је чинила такозвана Армија БиХ, уз ангажовање муџахедина“, рекла је Цвијановићева вечерас новинарима у Добоју пред почетак академије „Егзодус и трајање“ – подсјетник на ратна дешавања у Возући, те етничко чишћење више од 40.000 Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића.

Она је напоменула да су муџахедини звјерски и бјесомучно убијали Србе на том том простору и били познати по томе што су одсијецали главе, али да, нажалост, тада у свијету нико на то није обраћао пажњу.

Цвијановићева је оцијенила да су страхоте, због којих су Срби из Возуће морали да напусте тај простор, њима дале нову снагу да се интегришу у друге локалне заједнице и допринесу њихвом развоју, а најчешће у Добоју.

Она је нагласила да је народ на том подручју 1995. године претрпио страхоте, да је више од 30 села спаљено, око 2.000 људи протјерано са вјековних огњишта, уз велики број страдалих цивила и бораца.

„Код нас који смо живјели у окружењу у том периоду шапатом се преносила прича о храбрости, али и тешкоћама кроз које је пролазио становништво Возуће“, додала је Цвијановићева.

Цвијановићева је изразила подршку Завичајном удружењу Завидовићана са сједиштем у Добоју, које је организатор вечерашње академије „Егзодус и трајање“ – подсјетник на ратна дешавања у Возући, којој присуствује и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

„Важно је да славимо слободу, да славимо Републику Српску и да покажемо и на овај начин да смо опстали и да можемо заједно да градимо будућност“, поручила је Цвијановићева.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар