Предсједник РС

Додик: Орбан потврдио спремност Мађарске преузме пројекте у Српској које је отказала Њемачка

СЕДМИ СУСРЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА РС СА „НЕПРИКОСНОВЕНИМ ЛИДЕРОМ СУВЕРЕНЕ МАЂАРСКЕ ПОЛИТИКЕ“
  • Милорад ДОДИК: Ми имамо увијек о чему да разговарамо. Виктор Орбан је један рационалан, важан и реалан политичар у Европској унјији. Синоним је онога што у Унији треба да буде рационално и реално. Мислим да на његовој политици Европска унија има неку шансу да преживи
  • „Разговарали смо и о томе како бисмо могли и како би требало да водимо политике које ће интегрисати наше привреде“

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Милорад Додик састао се данас у Будимпешти са премијером Мађарске Виктором Орбаном у оквиру дводневне посјете главном граду те земље.

Након састанка у Кармелићанском манастиру у Будиму, услиједио је и радни ручак Орбана и Додика.

Састанку су присуствовали министар за научнотехнолошки развој и високо образовање Републике Српске Жељко Будимир и министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто.

Предсједник Српске истакао је раније да се радује седмом званичном сусрету с мађарским премијером који је, како је напоменуо, неприкосновени лидер суверене мађарске политике, али и поборник рационалне и реалне Европе.

– Ми имамо увијек о чему да разговарамо. Орбан је један рационалан, важан и реалан политичар у Европској унјији. Синоним је онога што у Унији треба да буде рационално и реално. Мислим да на његовој политици Европска унија има неку шансу да преживи – истакао је Додик.

Односи Српске и Мађарске су, каже, врло важни.

– Сваки дан имамо комуникацију с Мађарском, финализирамо неке пројекте у области енергетике, привреде и других области индустрије – навео је предсједник Српске и додао да су врата отворена за све и да жели да види мађарске инвеститоре.

Додик је посебно нагласио да је премијер Орбан изразио спремност да Мађарска преузме пројекте у Српској које је Њемачка отказала.

– Орбан је изразио спремност да Мађарска супституише пројекте које су Нијемци отказали јер нису жељели да регулишу уговоре – рекао је Додик.

Додик је изразио задовољство данашњим састанком са Орбаном, наводећи да је разговарано о стварима које су раније дефинисали, али и неким новим идејама.

– Наша сарадња се развија на најбољи начин. Покушавамо да препознамо и реализујемо пројкете које смо раније зацртали у области енергетике, као што су вјетропаркови, а веома успјешно се одвија и пројекат подршке Мађарске пољопривредним произвођачима у Српској – истакао је предсједник Српске.

Додик је рекао да је разговарано и о сарадњи и подршци мађарске Владе српској заједници и СПЦ.

– Разговарали смо и о томе како бисмо могли и како би требало да водимо политике које ће интегрисати наше привреде што више, као и о могућности да се на експерименталном нивоу у десетак школа и факултета у сљедећој школској години укључе мађарски професори и да сагледамо интерес дјеце за учење мађарског језика – рекао је Додик.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар