Предсједник РС

Додик: Оружане снаге БиХ немају сврху и треба их – укинути

ПРИЗНАО ДА НА ЊЕГА СРБИЈА ИМА ВЕЛИКИ УТИЦАЈ, АЛИ НАГЛАСИО ДА ОН И ВУЧИЋ ИМАЈУ И РАЗЛИЧИТИХ СТАВОВА
  • Председник Републике Српске Милорад ДОДИК: „Босна и Херцеговина, с два ентитета и три конститутивна народа биће јединствена онолико колико се буде поштовао Устав по којем је тако и уређена. Тек када се ослободи странаца који имају монопол на доношење одлука – о БиХ ће бити могуће говорити као о заједници”

ПРОНАЛАСКОМ оригиналног документа Дејтонског споразума, биће коначно стављена тачка на то питање, што и јавност жели, рекао је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

„Дејтонски споразум, који је успоставио нови политички систем и организацију БиХ, и до сада је био на различите начине урушаван од стране високих представника и различито примјењиван”, истакао је Додик.

Додик је навео да на њега велики утицај има Србија, али је истакао да он и предсједник Србије, Александар Вучић о одређеним темама имају различите ставове.

На заједничким састанцима, каже, фокусирани су на пројекте који су од добробити за све на овом простору, преноси РТРС.

„Босна и Херцеговина, с два ентитета и три конститутивна народа биће јединствена онолико колико се буде поштовао Устав по којем је тако и уређена”, изјавио је Додик.

Тек када се ослободи странаца који имају монопол на доношење одлука – о БиХ ће бити могуће, каже, говорити као о заједници.

Актуелна власт у Српској, истиче Додик, води рационалну политику којом не улази у авантуре и којом настоји обезбиједити максималну добит за РС.

Због тога је, истиче, одлучено да се питање референдума о Суду и Тужилаштву, иституцијама које су, како каже, израз насиља високог представника, поново стави пред народне посланике.

Без општег консензуса, сматра, референдум не може бити спроведен.

На питање о НАТО-у и оружаним снагама БиХ, Додик је одговорио да је одлука о војној неутралности, донесена у парламенту Српске, обавезујућа за представнике Српске у заједничким институцијама, али и да оружане снаге немају сврху те да их треба укинути.

 

(РТРС)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар