РС и матица

Арифи одбио позив ЕУ да дође на нову рунду бриселских преговора

ШИПТАР НЕ КРИЈЕ: ИМА ИНСТРУКЦИЈУ ДА НЕ ПРЕГОВАРА О ЗАЈЕДНИЦИ СРПСКИХ ОПШТИНА
  • Авни АРИФИ: Крајем маја смо добили допис да представимо управљачку екипу која треба да изради нацрт статута за Заједницу, што је за нас било ирелевантно. Наравно, ми смо то одбили. Српска делегација је прошли пут саопштила да је разлог њиховог учешћа у разговорима само ЗСО. Ми смо ту за све споразуме – или ће се имплементирати сви споразуми, или ниједан

ШЕФ делегације шиптарског Косова у техничком дијалогу са Србијом Авни Арифи одбио је позив Европске уније (ЕУ) за учешће на састанку у Бриселу у четвртак и петак, 7. и 8. јуна, који је требало да се фокусира на Заједницу општина са српском већином. Он је за Радио Слободна Европа изјавио да Косово неће учествовати у дијалогу док Србија не испуни све бриселске договоре, пренијела је агенција Бета.

Арифи је објаснио да је од Брисела крајем априла затражено да се 2. маја организује састанак због озбиљних застоја у спровођењу споразума о енергетици, о заједничком управљању границама и о осталим темама. Међутим, Косово није добило одговор, те је захтјев поновљен 21. маја.

„Крајем маја смо добили допис за одржавање састанка о неким другим темама, односно да представимо управљачку екипу која треба да изради нацрт статута за Заједницу, што је за нас било ирелевантно.

Наравно, ми смо то одбили. Српска делегација је прошли пут саопштила да је разлог њиховог учешћа у разговорима само ЗСО. Ми смо ту за све споразуме – или ће се имплементирати сви споразуми, или ниједан”, рекао је Арифи, додајући да је Европска унија „пала у замку Београда и понаша се тако да се ствара утисак да их интересује само Заједница (српских општина)”.

И предсједник Србије Александар Вучић изјавио је да није оптимиста поводом питања предстојећих разговора са представницима Приштине у Бриселу, али да Београд неће одустати од дијалога, јер је разговор једино рјешење које води до компромиса.

„Нисам оптимиста, али Срби ће да уложе напоре да се дође до компромиса”, казао је Вучић. Како је навео, између осталог, Албанци имају само један сан, а то је заузимање севера јужне српске покрајине, и у том светлу треба, каже, видети и свако њихово инсистирање на преговорима о енергетици“.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар