РС и матица

Додик од Сантане затражио да се заустави затворски терор над Караџићем

ПИСМОМ СЕ ОБРАТИО ПРЕДСЈЕДНИЦИ РЕЗИДУАЛНОГ МЕХАНИЗМА ЗА КРИВИЧНЕ СУДОВЕ У ХАГУ
  • Нагласио да је њена дужност да се, у име Механизма којим предсједава, у затвор на острву Вајт одмах пошаље независна комисија чији би чланови лично провјерили у каквим условима Радован Караџић служи казну и директно с њим разговарали
  • Додао: „На основу директног увида и разговора са Радованом Караџићем, једина разумна одлука требало би да буде да Механизам ревидира своју претходну одлуку о његовом смјештају у затвор на острву Вајт и упути га у неки од затвора у Европи гдје се неће кршити основна људска права“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик затражио је од предсједника Међународног резидуалног механизма за кривичне судове Грасиеле Гати Сантана да у оквиру својих надлежности интервенише код Владе Велике Британије да одмах предузму потребне мјере да се заустави затворски терор над хашким осуђеником Радованом Караџићем, који издржава казну доживотног затвора на британском острву Вајт.

Додик је истакао да не постоји ниједан увјерљив разлог да се затворске власти крајње нехумано односе према Радовану Караџићу и да му ускраћују елементарна људска права гарантована међународним конвенцијама и праксом такозване Нелсон Мандела резолуције.

У писму упућеном предсједнику Механизма Грасиели Гати Сантана, српски члан Предсједништва је оцијенио да је њена дужност да се, у име Механизма којим предсједава, у затвор на острву Вајт одмах пошаље независна комисија чији би чланови лично провјерили у каквим условима Радован Караџић служи казну и директно с њим разговарали.

Он је навео да је сигуран сам да ће се потврдити истинитост навода о бескрупулозном малтретирању и психолошком исцрпљивању које над њим спроводе затворске власти.

Грасиела Гати Сантана (Фото: BIRN)

– На основу директног увида и разговора са Радованом Караџићем, једина разумна одлука требало би да буде да Механизам ревидира своју претходну одлуку о његовом смјештају у затвор на острву Вајт и упути га у неки од затвора у Европи гдје се неће кршити основна људска права – истакао је Додик у писму.

Додик је изразио увјерење да ће предсједник Механизма Сантана са дужном пажњом размотрити његово писмо и најбрже могуће предузети активности које је предложио.

Група интелектуалаца из Србије и Републике Српске упутила је генералном секретару УН Антонију Гутерешу отворено писмо због нехуманог поступања према првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу који служи казну у затвору на британском острву Вајт.

У писму, у којем се истиче да су Караџићу ускраћена чак и права која је има у затворској јединици у Хагу, са пратећим „Апелом за помоћ и акцију спасавања Караџићевог живота и достојанства“, они тврде да у Караџићевом случају постоји могућност његовог трагичног исхода и траже да се укине одлука о издржавању казне у Енглеској.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар