RS i matica

Dodik sa Vučićem o pomoći Srbije Srpskoj materijalima i opremi za borbu protiv korone

PREDSJEDNIK SRBIJE NAJAVIO DA ĆE DIO POMOĆI IZ KINE USMJERITI U RS I BiH
  • Milorad DODIK: „Potrebni su nam respiratori, maske, rukavice, kombinezoni za zdravstvene radnike, iako ih trenutno ima dovoljno. Moramo ojačati regionalne bolnice respiratorima i službu za testiranje da bi se centri otvarali i u Bijeljini, Doboju, Foči, Istočnom Srajevu, jer se trenutno testira samo u Banjaluci

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić primiće u ponedjeljak u 12 sati srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, kako bi razgovarali o pomoći Srbije Republici Srpskoj u materijalima i opremi za borbu protiv korona virusa, potvrđeno je Tanjugu u Kabinetu predsjednika Srbije.

Javni servis Republike Srpske ranije danas je najavio da će se Vučić i Dodik sastati sutra.

Dodik je podsjetio da je Vučić ranije najavio da će dio paketa pomoći iz Kine preusmjeriti u BiH.

Dodik je za Alternativnu TV istakao da u Srbiju putuje jer su BiH potrebni respiratori, maske, rukavice, kombinezoni za zdravstvene radnike, iako ih trenutno ima dovoljno.

„Moramo ojačati regionalne bolnice respiratorima i službu za testiranje da bi se centri otvarali i u Bijeljini, Doboju, Foči, Istočnom Srajevu, jer se trenutno testira samo u Banjaluci“, rekao je Dodik.

On očekuje dolazak 25.000 testova.

„Značila bi nam bilo kakva vrsta pomoći i bilo koji broj respiratora“, naveo je.

Podsjetio je da se za pomoć obratio predsjednicima Kine i Turske da omoguće da BiH od njih kupi potrebnu medicinsku opremu.

Prema njegovim riječima, humanitarnu pomoć obećao mu je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, ali i da se firmama iz BiH omogući da kupuju medicinsku opremu i lijekove u Turskoj i da se ukine zabrana izvoza za BiH.

Dodik je rekao da se za pomoć obratio i Rusiji, a očekuje je i od EU, da dozvole da se minimalne količine respiratora kupe u Njemačkoj.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar