РС и матица

Иринеј: Својом памећу и слогом излазимо на добар пут и бићемо достојни предака и своје културе

СРЕТЕЊСКИ СУСРЕТ: ПРЕДСЕДНИК СРБИЈЕ И ПАТРИЈАРХ СА ВРХОМ РС И СРПСКИМ ЛИДЕРИМА ИЗ РЕГИОНА
  • Констатовали смо да се Србија налази на прилично великом искушењу, што није ништа ново за нас. Одавно смо у проблемима и великим искушењима, али уз помоћ Божију и уз нашу памет решавамо проблеме и тражимо путеве и начине да кажемо ко смо ми и чији смо наследници и да смо верни наследници наших предака   

ПАТРИЈАРХ Српске православне цркве (СПЦ) Иринеј поручио је данас, послије састанка предсједника Србије Александра Вучића са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић и представницима Срба из региона, да само јединствени као народ можемо да изађемо из великих криза.

Патријарх је честитао празник Сретење и истакао да је ово велики дан и због сусрета са браћом Србима који живе изван Србије.

„Али, надамо се да живимо истим духом, мислима и жељама за добро и просперитет нашег народа“, рекао је патријарх.

Каже да су могли на састанку да чују извјештаје појединих представника српског народа углавном из Црне Горе и БиХ, као и из Хрватске.

„Констатовали смо да се Србија налази на прилично великом искушењу, што није ништа ново за нас. Одавно смо у проблемима и великим искушењима, али уз помоћ Божију и уз нашу памет решавамо проблеме и тражимо путеве и начине да кажемо ко смо ми и чији смо наследници и да смо верни наследници наших предака“, рекао је патријарх.

Иринеј истиче, такође, да је на састанку констатовано да је данас потребно да „будемо јединствени у најпунијем смислу те ријечи“.

Додаје да Срби нису велики народ, али да могу да опстану у овим приликама у региону и свијету само ако буду јединствени и то у добром, а не у лошем.

„То нас је спасавало и омогућавало да изађемо из великих криза и то ће нам помоћи и данас нажалост када многе наше комшије и моћници света на нас гледају неким посебним погледом и претпоставком о нама“, поручио је Иринеј.

Само ако буде јединствен можемо да се одупремо искушењима овог времена и сачувамо наш народ, додао је он и позвао младе да остану у земљи. Притом је цитирао познате стихове великог песника Алексе Шантића: Остајте овдје, сунце туђег неба неће вас гријат к`о што ово грије“.

То је порука нашем народу који мисли да је негде ван Србија боље, додао је патријарх.

„Мислимо да ћемо својом памећу и слогом једино изаћи на добар пут и да тим путем наставимо и будемо достојни наследници наше културе“, закључио је патријарх.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар