РС и матица

Поред споменика Стефану Немањи централна манифестација Дана српског јединства, слободе и заставе

ПОЧЕЛА НА САВСКОМ ТРГУ ХИМНАМА СРБИЈЕ И СРПСКЕ И ТОПОВСКОМ ПАЉБОМ СА КАЛЕМЕГДАНА
  • Присуствовали сви званичници Србије и Републике Српске и српски лидери из региона
  • Патријарх ПОРФИРИЈЕ: Молим се Богу на данашњи дан са свима вама сабранима да никада не будемо покретани себичним и ситним страсти и интересима, да не будемо насупрот једини другима већ да будемо једно у себи и међу собом, а онда да градимо и јединство са свима. Нека је целом српском народу благословен овај празник, амин Боже
  • Око споменика великом жупану Стефану Немањи распоређени су гардисти са пуковским заставама, а изнад Савеског трга надлијећу хеликоптери са заставом Србије

НА САВСКОМ тргу у Београду одржана је централна манифестација у оквиру обиљежавању Дана српског јединства, слободе и националне заставе у присуству највиших званичника Србије и Републике Српске.

Свечаности код споменика Стефану Немањи присуствовали су предсједник Србије Александар Вучић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, Његова светост патријарх српски Порфирије, предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијери Српске и Србије Радован Вишковић и Ана Брнабић, те чланови влада Србије и Српске.

Такође: и предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић, представници Срба из региона, културних и научних институција, личности из свијета културе и бројни грађани.

Свечаност је почела интонирањем химни Републике Српске „Моја Република“ и Србије „Боже правде“.

Претходно је са Калемегдана изведена почасна артиљеријска паљба, те кренуо дефиле „устаника“, културно-умјетничких друштава, пуковских застава и коњице.

Фото: objektiv.rs / Тамара Трајковић

Дефилеи су пристигли на Савски трг и придружили се централној свечаности.

Код споменика Стефану Немањи распоређени су гардисти са пуковским заставама, а изнад тог простора надлијећу хеликоптери.

Србија и Република Српска заједнички прослављају празник српског јединства, слободе и националне заставе 15. септембра, на дан када су српске и савезничке јединице у Првом свјетском рату пробиле Солунски фронт.

Патријарх СПЦ Порфирије је окупљене на Савском тргу и цио српски народ позвао на јединство:

„Молим се Богу на данашњи дан са свима вама сабранима да никада не будемо покретани себичним и ситним страсти и интересима, да не будемо насупрот једини другима већ да будемо једно у себи и међу собом, а онда да градимо и јединство са свима“.

Фото: objektiv.rs / Тамара Трајковић

Поглавар СПЦ је истакао да није важно колико ћемо успијети већ да будемо на том путу – да уредимо себе и свој дом и да као такви покушамо да будемо добар примјер и углед свима у добру и врлини, независно од тога шта нам други мисле и чине.

Тако ћемо бити благословени, казао је Порфирије и поручио: „Нека је целом српском народу благословен овај празник, амин Боже“.

Патријарх је, такође, поручио да јединство народа не сме бити засновано ни на себичним интересима, на томе да се затворимо у себе и одвојимо од других, јер бисмо тако били у конфликту са њима.

Како је рекао, на тако заснованим циљевима јединство би се претворило у своју супротност и вратило нам се као бумеранг и разорило нас.

Патријарх Порфирије, такође, указао је да не може неко бити свјетски, а да није свој.

Нико те неће волети ни поштовати ако не волиш и не поштујеш себе и своје, поручио је Порфирије.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар