РС и матица

Србија ће у ауто-прстен Београд-Сарајево-Београд уложити милијарду и 50 милиона евра

ВЛАДА СРБИЈЕ ПОТПИСАЛА ОКВИРНИ СПОРАЗУМ СА ТУРСКОМ КОМПАНИЈОМ „ТАСЈАПИ“
  • Министарка грађевинарства и саобраћаја Зорана МИХАЈЛОВИЋ: Градиће се две руте – од Пожеге до Котромана, чија је вредност процењена на 830 милиона евра, и између Кузмина и Сремске Раче, процењене вредности 210 милиона евра и дужине 17,5 километара

ПОТПРЕДСЈЕДНИЦА Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас Оквирни споразум између Владе Србије и турске компаније „Тасјапи” о сарадњи у области инфраструктурних пројеката, што обухвата и изградњу аутопута Београд-Сарајево.

Михајловић је, након потписивања споразума са предсједником компаније „Тасјапи”,  Емрулахом Туранлијем, изјавила да је данашњи дан важан корак ка изградњи великог инфраструктурног пројекта, аутопута Београд-Сарајево, који је важан не само за Србију и Босну и Херцеговину, већ и за читав регион.

„Данас смо потписали оквирни споразум између Владе Србије и турске компаније из којег ће у најкраћем року произаћи три уговора за три важна инфраструктурна пројекта чија је укупна цена само са српске стране милијарду и 50 милиона евра”, рекла је Михајловић.

Први пројекат је рехабилитација пута Нови Пазар-Тутин, чија је процијењена вриједност 20 милиона евра, а деоница је дуга 22,5 км, навела је потпредсједница Владе, додајући да се очекује да градња почне за шест мјесеци.

Сљедећи уговори чије се потписивање очекује односе се на двије руте које се тичу изградње аутопута Београд-Сарајево, а које иду кроз територију Републике Србије, рекла је Михајловић.

Како је прецизирала, прва рута је од Пожеге до Котромана, чија је вриједност процијењена на 830 милиона евра, а друга је између Кузмина и Сремске Раче, процијењене вриједности 210 милиона евра и дужине 17,5 километара.

Према њеним ријечима за те двије руте аутопута у овом тренутку немамо пројектно-техничку документацију, за коју ће, како је навела, бити потребно више од шест до осам мјесеци.

Михајловић је истакла да је идеја Србије да имамо једну врсту прстена и да је циљ разговора са Федерацијом БиХ и са Републиком Српском да се задовоље сви интереси и да се цио регион повеже.

„Зато смо радили на две руте, и једна и друга ће се радити”, поручила је, напомињући да са босанске стране већ један дио пројекта постоји и да Србија има много мање документације.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар