Вијести РС и матица

Весељи саслушан у Хагу, његов бивши потчињени тврди – као осумњичени

БИО ЈЕ НА ЧЕЛУ ТАЈНЕ СЛУЖБЕ ОВК, А ВАЖИ ЗА „ГОСПОДАРА КОСОВА“

Кадри Весељи

  • Бивши агент СХИК Наим МИФТАРИ: „Кадри је позван у Специјални суд као осумњичени, а ријеч је о суду који је он заједно формирао са Хашимом Тачијем. Али, њима неће бити суђено све док не буду жртвовани њихови пријатељи, као што су биле жртвоване турске главе, да би задржали Косово изолованим, земљу без закона и будућности, земљу без наде, која данас практично и не постоји

У ХАГУ је почело саслушање одлазећег предсједавајућег шиптарског парламента у Приштини и лидера Демократске партије Косова, Кадри Весељија.

Он у Специјалном суду треба да буде саслушан о околностима под којима су бивши припадници тзв. ОВК чинили злочине над Србима и другим нешиптарима, као и над сународницима лојалним Србији током посљедњих сукоба на КиМ.

Весељијево саслушање је било заказано најприје за 4. децембар, али је из непознатих разлога одложено за данас.

Прије поласка у Хаг, Весељи није желио да открије да ли га је Специјални суд позвао као сведока или осумњиченог.

Бивши агент СХИК, Наим Мифтари, коме је Весељи био надређени у тајној служби ОВК, тврди да је његов бивши шеф позван као осумњичени.

Мифтари, који је и сам саслушан у специјалном суду, написао је на свом Фејсбук профилу, иако осумњичен, Весељију и његовом пријатељу и саборцу Хашиму Тачију неће бити суђено све док, како је навео, најприје у том суду не буду жртвовани сви њихови пријатељи.

„Кадри Весељи је позван у Специјални суд као осумњичени, а ријеч је о суду који је он заједно формирао са Хашимом Тачијем. Али, њима неће бити суђено све док не буду жртвовани њихови пријатељи, као што су биле жртвоване турске главе, да би задржали Косово изолованим, земљу без закона и будућности, земљу без наде, која данас практично и не постоји“, написао је Мифтари.

Иначе, Весељи важи за „човјека из сјенке“ и „господара Косова“.

Весељи је други политички лидер косовских Шиптара, након Рамуша Харадинаја, који ће бити саслушан у Специјалном суду.

Један је од оснивача тзв. ОВК и дугогодишњи први човјек тајне службе СХИК.

Уз Хашима Тачија, Весељи се помиње у извештају који је Дик Марти поднио Савету Европе о афери трговине људским органима Срба, током рата 1989-1999. године на КиМ.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар