RS i matica

Vučić: Nema revizije Dejtonskog sporazuma – Srbija neće dati pristanak

OSVRNUO SE NA VIJESTI O TELEFONSKOM RAZGOVORU MILANOVIĆA I ERDOGANA
  • „Mnogi bi da se Dejton menja radi u smanjenja kompetencija i prerogativa RS i stvaranje funkcionalne države u kojoj Republika Srpska kao entitet ne bi imala nadležnosti koje ima danas
  • Pozicija Srbije je da nema novih rešenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, a to znači da i Srbi moraju da budu pitani i da prihvate to. Bez Srba neće biti promene Dejtona

PREDSJEDNIK  Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da Dejtonski sporazum ne može da se mijenja mimo dogovora sva tri konstitutivna naroda u BiH, kao i da Srbija neće dati pristanak na promjenu Dejtona, ali da svi mogu da razgovaraju, jer je svaki razgovor uvek dobar.

Vučić je tako odgovorio na pitanje u vezi s razgovorom novoizabranog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića s turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, koji se, prema pisanju pojedinih hrvatskih medija, odnosio na reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Svako ima pravo da razgovara o različitim temama, svaki razgovor je lekovit i dobar i nemam ništa protiv da razgovaraju. Pozicija Srbije je da nema novih rešenja bez dogovora tri konstitutivna naroda, a to znači da i Srbi moraju da budu pitani i da prihvate to. Bez Srba neće biti promene Dejtona“, istakao je Vučić.

Predsednik je poručio da je Srbija za striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma.

„Biće mnogo, mnogo teško da nas ubede u promene“, podvukao je Vučić.

On je pojasnio da je jasno u kom smjeru bi išle te promjene Dejtona – mnogi koji govore o promjeni misle da promene treba da idu u smeru u smanjenja kompetencija i prerogativa RS i stvaranje `funkcionalne države` u kojoj Republika Srpska kao entitet ne bi imala nadležnosti koje ima danas.

„Pozicija Srbije je jasna – svi mogu da razgovaraju sa svima, to je uvek dobro, ali da se Dejtonski sporazum suštinski menja – samo ako se saglase sva tri naroda, i Srbi. Srbija svoj pristanak na bilo kakvu promenu neće dati“, poručio je Vučić.

(Tanjug)

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar