РС и матица

Вучић: Очекујем заједнички притисак САД и ЕУ да Србија призна Косово*

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ВАЖНО ДА СИ РАЗУМИЈУ ТЕЖИНУ СИТУАЦИЈЕ, НАРОЧИТО НАКОН ПРОМЈЕНЕ У БИЈЕЛОЈ КУЋИ

Фото: Танјуг/Зоран Жестић

  • Нагласио да су у врху Србије донесени одређени закључци поводом посјете Лајчака сљедеће недјеље: „Говорићемо шта Србија може, шта не може, шта жели, а шта нам не пада на памет ни по коју цену
  • Када томе додате цео регионални контекст, у којем није једноставно да сачувате позицију Србије, која највише економски расте. С том повећаном моћи, економском, али и у војном, културном нивoу, поједини ће гледати како да Србију проглашавају за хомогена, неког ко нарушава равноправност и зато ћемо бити изложени свим притисцима, са разних страна, неистинама и различитим кампања. Следи врло тежак период

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић указао је да је пред Београдом веома тежак период, током којег ће бити суочен с различитим притисцима са свих страна прије свега по питању Косова и Метохије, те да очекује заједнички притисак САД и ЕУ да Србија призна Косово.

Вучић је, након сједнице Предсједништва СНС-а, рекао да су анализирани посљедњи избори на КиМ, на којима је потврђена апсолутна доминација Српске листе код српског живља, на чему је захвалан Србима на Космету.

То је буквално јединствена подршка на северу покрајине, док је за нијансу нижа јужно од Ибра, и мораћемо да се супротставимо, демократским политичким средствима, насиљу албанских политичких субјеката, који злоупотребљавају српске политичке представнике и покушавају да убеде људе да је независност Косова једина опција“, рекао је Вучић.

У том смислу, указао је да Аљбин Курти говори како ће разговарати са Србима са КиМ, да би рекао – завршено је и чињеница је да је Косово независно и да ће да разговара с онима који то прихватају, да са њима „гради будућност Косова“.

„Српски народ је то разумео и зато је у тој мери гласао за Српску листу, али то неће баш и у међународној заједници да разумеју и зато је важно да говоримо о томе“, поручио је Вучић.

У том контексту рекао је да су донесени одређени закључци поводом посјете Лајчака сљедеће недјеље.

„Говорићемо шта Србија може, шта не може, шта жели, а шта нам не пада на памет ни по коју цену“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је важно да сви разумију тежину позиције у којој се Србија налази, посебно послије промјене у америчкој администрацији.

„Може се очекивати заједнички притисак САД и ЕУ на нашу земљу, да испунимо захтев око, како Американце нескривено кажу – признања Косова, пошто признање Београда од стране Косова не само да не значи ништа, већ је помало и смешно, бесмислено. ЕУ ће користити нешто другачији речник, али иде ка истом циљу“, рекао је Вучић.

Он је указао да ће бити притисака и по питању РС.

„Када томе додате цео регионални контекст, у којем није једноставно да сачувате позицију Србије, која највише економски расте. С том повећаном моћи, економском, али и у војном, културном нивoу, поједини ће гледати како да Србију проглашавају за хомогена, неког ко нарушава равноправност и зато ћемо бити изложени свим притисцима, са разних страна, неистинама и различитим кампања. Следи врло тежак период“, поручио је Вучић.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар