Главно РС и матица

Вучић: Званично смо обавештени да Грчка односе са Приштином подиже на ниво „канцеларије“

НАГЛАСИО ДА ЋЕ МОЛИТИ АТИНУ ДА СЕ ТО НЕ ДЕСИ ЈЕР ЈЕ СЉЕДЕЋИ КОРАК - ПРИЗНАЊЕСЕ ТО НЕ ДЕСИ
  • “То је проблем, јер се тиме не показује само да би Европа, кад је реч о Косову и Метохији, могла бити уједињена против интереса Србије, већ и због чињенице да је то супротно међународном правном поретку
  • „Пред Србијом је много тежак период… Постоји додатна опасност да друге државе буду притиснуте да то исто учине. Онда би се, истакао је, ишло на билатералне договоре, гдје би нека трећа земља представљала Приштину у међународним организацијама и тако постала дио НАТО

ПРЕДСЈЕДНИК Србије Александар Вучић изјавио је да је добио званично обавјештење да Грчка намјерава да унаприједи односе са Приштином на ниво канцеларије, али да се узда у пријатељство са Атином да неће ићи корак даље у признање самопроглашене независности.

“У петак смо званично обавештени да ће да унапреде своје односе са Приштином на виши ниво, политичких директора, што је највиша могућа личност до нивоа министра”, рекао је Вучић.

Он је навео да ће молити Грчку да се то не деси, јер је сљедећи корак признање независности.

“То је проблем, јер се тиме не показује само да би Европа, кад је реч о Косову и Метохији, могла бити уједињена против интереса Србије, већ и због чињенице да је то супротно међународном правном поретку”, истакао је Вучић.

Он је рекао да постоји додатна опасност да друге државе буду притиснуте да то исто учине. Онда би се, истакао је, ишло на билатералне договоре, гдје би нека трећа земља представљала Приштину у међународним организацијама и тако постала дио НАТО-а.

Вучић је оцијенио да је пред Србијом много тежак политички период, али да ни у томе ни у другим питањима предаја није опција.

Он је напоменуо да је данас на ручку са патријархом српским Порфиријем и епископима разговарао о ситуацији на Косову и Метохији, у Републици Српској и свим кључним питањима за српски народ, и да је указао на бројне опасности и важне састанке.

Ручку је присуствовао и спрски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Вучић је, иначе, потврдио у разговору са амбасадором Француске у Србији Жан-Лујем Фалконијем да ће се одазвати позиву из Брисела за наставак дијалога Београда и Приштине, те додао „да је потребно много снаге и енергије да се до компромиса дође“.

Вучић је нагласио да ће делегација Београда водити рачуна о државним и национални интересима Србије, саопштено је из прес-службе предсједника Србије.

Вучић и Фалкони разговарали су о билатералним односима, напретку Србије на европском путу, као и о ситуацији у региону и будућности дијалога Београда и Приштине.

На састанку, којем су присуствовали министри финансија и одрбане Србије Синиша Мали и Небојша Стефановић разговарано је о даљем јачању сарадње, посебно у области инфраструктуре, као и у области одбране, односно војно-техничке сарадње, наводи се у саопштењу.

Вучић је истакао значај који сарадња са Француском има за Србију, како на политичком, тако и на економском нивоу, и да га радује пажња коју предсједник Француске Емануел Макрон посвећује односима двију земаља.

Он је изразио очекивање да ће добри економски резултати и услови за улагање довести у Србију још инвеститора из Француске.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар