RS i matica

Vulin: Zahvalan sam Borelu što je upozorio da se granice Srbije ne smeju dirati i menjati

NAGLASIO DA ONO ŠTO JE NATO 1999. URADIO NAŠOJ ZEMLJI NEĆE BITI ZABORAVLJENO NI ZA 200 GODINA
  • Povodom riječi šefa diplomatije EU Žosepa BORELA da se granice Srbije koje „priznaju Španija, Kipar, Rumunija, Slovačka i Grčka“, kao ni Rezolucija 1244 SB UN, neće mijenjati, rekao: „Posebno sam mu zahvalan što će njegovu lekciju morati dobro da prouče članice Evropske unije koje su priznale Kosovo i tako ugrozile stabilnost Balkana
  • Ministar odbrane Srbije ocijenio i da EU, ukoliko želi primat u vođenju pregovora između Beograda i Prištine, mora prvo da dokaže da njena reč nešto vredi, time što će da sprovede Briselski sporazum u celini, onako kako je zaključen i kako je EU garantovala da će biti sproveden

MINISTAR odbrane Aleksandar Vulin je rekao da je evropski komesar Žosep Borel u pravu kada je rekao da se granice Srbije koje „priznaju Španija, Kipar, Rumunija, Slovačka i Grčka“, kao ni Rezolucija 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, neće mijenjati, a da bi „komadanje Srbije izazvalo ratove u regionu“.

On je to rekao danas tokom dodele priznanja najistaknutijim pojedincima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Vulin je reagovao na izjavu šefa diplomatije Evropske unije, koji je rekao da Beograd i Priština moraju da postignu dogovor koji je prihvatljiv i za međunarodnu zajednicu, bez izmjena granica, kao i da su neke zemlje članice EU protiv bilo kakvih izmjena granica.

Evropski komesar je dodao da bi se promjenama granica na jednom mjestu javili „i drugi koji žele isto“, zbog čega je „najbolje zadržati trenutno stanje“.

„Radujem se što je komesar Borel još jednom podsetio da bi komadanje Srbije izazvalo ratove i sukobe kakve je izazvalo i razbijanje Savezne Federativne Republike Jugoslavije i da je najbolje da sve ostane u okvirima međunarodnog prava. Posebno sam mu zahvalan što će njegovu lekciju morati dobro da prouče članice Evropske unije koje su priznale Kosovo i tako ugrozile stabilnost Balkana“, rekao je Vulin.

Ocijenio je i da EU, ukoliko želi primat u vođenju pregovora između Beograda i Prištine, mora prvo da „dokaže da njena reč nešto vredi“, time što će da sprovede Briselski sporazum u cjelini, „onako kako je zaključen i kako je EU garantovala da će biti sproveden“.

„Do tada njihova reč je sfera propagande. Kada god su stranci odlučivali o narodima Balkana razmišljali su o svojim interesima, o vojnim bazama ili prirodnim bogatstvima koja žele da koriste ali nikada nisu ni pomislili na budućnost balkanskih naroda. To smo naučili u krvavim ratovima koje smo vodili zbog njih, a i sa njima. Vreme je da mi Balkanci sami odlučimo kako će živeti naša deca“, kazao je Vulin.

On je danas – na skupu svoje partije u Požarevcu – rekao da dok Aleksandar Vučić vodi zemlju i dok je on ministar odbrane Srbija neće biti član NATO pakta, niti bilo kog vojnog saveza.

On je rekao  da su na Varvarinskom mostu na današnji dan prije 21 godinu stradali nedužni civili i djeca.

„Na današnji dan pre 21 godinu, NATO pakt je izvršio jedan od najstrašnijih zločina prema civilnom stanovništvu. Na Varvarinskom mostu ubijeni su žene, deca, ubijeni su najbolji matematičari, najbolje ćerke, najbolji sinovi, ubijena su naša deca“, naveo je Vulin.

Istakao je da će njegov Pokret socijalista Vučićevu politiku vojne neutralnosti uvijek slijediti i podržavati.

„Srbiji niko nikada neće moći da naredi da čini zlo kakvo je činjeno nama. Srbija je vojno neutralna, to je izabrala da bude, to je najčasniji put koji smo mogli da izaberemo i to je politika predsednika Vučića koju će Pokret socijalista doslovno i uvek podržavati“, naveo je, a prenijela u saopštenju njegova stranka.

Vulin je napomenuo da Srbija nikada neće prestati da traži odgovornost za zločine koje je NATO pakt počinio nad srpskim stanovništvom.

„Srbija neće prestati da traži odgovornost, Srbija neće prestati da se seća ni ubica, ni žrtava. Dvadeset jednu godinu je premalo da bismo zaboravili kakvo nam je zlo učinjeno i da za to zlo niko nikada nije odgovarao. A ni dvesta godina neće biti dovoljno da zaboravimo naše žrtve, naše pobijene i da prestanemo da ih se sećamo“, rekao je predsjednik Pokreta socijalista u Požarevcu.

Vulin je sa članovima PS-a minutom ćutanja odao poštu svim nevinim žrtvama stradalim na Varvarinskom mostu za vrijeme NATO agresije 1999.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar