Скупштина РС

Народна скупштина РС затражила припрему новог закона о Уставном суду БиХ без страних судија

ПОСЕБНИМ ЗАКЉУЧКОМ ПОЗВАЛА СУДИЈУ УСТАВНОГ СУДА БиХ ДА СЕ ПОВУЧЕ
  • Укинула рокове за повлачење сагласности о пренесеним надлежностима у области индиректног опорезивања, правосуђа, одбране и безбједности. То ће, омогућити Влади да акте о враћању надлежности упути у скупштинску процедуру, када то буде неопходно за заштиту и опстанак Републике Српске

Извор: РТРС

НАРОДНА скупштина Републике Српске усвојила је закључке којима се позива судија из реда српског народа да се повуче из Уставног суда БиХ.

Посланике из Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ задужиала је да у што краћем року припреме и у парламентарну процедуру упуте Закон о Уставном суду БиХ, којим ће се дефинисати састав тог суда без страних судија.

Опозиција је била против.

Закључци би требало на снагу да ступе 27. априла 2023-ће.

Закључци НСРС:

1. Народна скупштина Републике Српске позвала је судије Уставног суда БиХ из реда српског народа да поднесу оставку док парламент Српске не одлучи другачије.

2. Народна скупштина Републике Српске задужује посланике из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да у што краћем року припреме и упуте у парламентарну процедуру Закон о Уставном суду БиХ, којим ће се дефинисати састав Уставног суда БиХ без страних судија.

Укинути су и рокови за повлачење сагласности о пренесеним надлежностима у области индиректног опорезивања, правосуђа, одбране и безбједности. То ће, како се наводи, омогућити Влади да акте о враћању надлежности упути у скупштинску процедуру, када то буде неопходно за заштиту и опстанак Републике Српске.

Гласањем да се у Српској не спроводе одлуке Уставног суда БиХ и да се из њега повуче српски судија, владајућа коалиција поручила је да не прихвата селективну правду и неуставне одлуке овог суда, на чијем удару су српски народ и имовина Српске.

Упркос јединственом ставу да је дјеловање Уставног суда БиХ неуставно и усмјерено на развлашћивање Српске, посланицима опозиције је спорно што нису испоштовани закључци Народне скупштине о неуставном дјеловању Уставног суда БиХ из фебруара 2020. године и враћању надлежности, из децембра 2021.

Из владајуће коалиције су указали да закључци о враћању надлежности остају, али се укидају рокови за реализацију.

 

 

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар