Скупштина РС

Скупштина РС одбацује Инцкова „бонска овлашћења“ и поручује му да није надређен Српској

НС РС ЋЕ ПОТВРДИТИ ОДЛУКЕ СВОГ ОДБОРА О ПОВЕЉАМА ПОВОДОМ 25 ГОДИНА СВОГ ПОСТОЈАЊА
  • СНСД јој предложио да усвоји и овај закључак:  „(Високи представници су) незаконито, противуставно и без ограничења присвојили законодавна, извршна и судска овлаштења, кршећи основна људска права и међународне инструменте за њихову заштиту користећи тзв. бонска овлаштења“

НАРОДНА скупштина Републике Српске констатује да је функција Високог представника у БиХ уведена Анексом X Дејтонског споразума, који је потписала и Република Српска, те да Високи представник не може ни у којем случају бити надређен Републици Српској.

Стоји ово у одговору НС РС на писмо Валентина Инцка до чијег садржаја је дошао „Глас Српске“.

Према информацијама листа, овакав приједлог дао је Клуб посланика СНСД, а усаглашен је и са осталим скупштинским клубовима.

У тачки 2. овог закључка НС РС „одбацује бонска овлаштења“ и констатује да је Високи представник изашао из правног оквира свог дјеловања, који је утврђен Анексом X  Дејтонског споразума.

– Јер је незаконито, противуставно и без ограничења присвојио законодавна, извршна и судска овлаштења, кршећи основна људска права и међународне инструменте за њихову заштиту користећи тзв. „бонска овлаштења“ – наводи се у одговору.

Додаје се да је такво дјеловање Високог представника противправно и противуставно.

– Народна скупштина РС одбацује захтјев Високог представника и даје подршку одлукама које је донио Одбор за обиљежавање 25. годишњице постојања и рада НС РС (1991 – 2016) – закључује се у одговору.

Овај приједлог требало да буде разматран на сједници која је почела јутрос, одмах након што се заврши расправа о Покретању иницијативе за разговор и и дајлог између Српске и ФБиХ и три конститутивна народа о могућим рјешењима за БиХ.    

https://www.glassrpske.com/cir/novosti/vijesti_dana/glas-srpske-saznaje-ns-rs-odbacuje-inckov-zahtjev-o-oduzimanju-odlikovanja/361049

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар