Странке

Додик и Човић у Мостару о најважнијим темама, али не против Бошњака

КОНСУЛТАЦИЈЕ ДЕЛЕГАЦИЈА СНСД И ХДЗ НА НАЈВИШЕМ НИВОУ
  • Милорад ДОДИК: „ХДЗ и СНСД имају дуго година већ успјешну сарадњу, висок степен разумијевања. Пласирају се приче да је то савез против нечег, некога, али то није тачно“
  • Драган ЧОВИЋ: „ХДЗ већ дуго говори да је вријеме да се трансформира Уред високог представника. Што се то прије деси – биће свима боље. Идеалан сценарио би био да у наредних шест мјесеци добијемо Изборни закон, у седмом мјесецу кандидатски статус за ЕУ и да почну разговори око трансформирања Уреда високог представника“
  • У консултацијама учествовали и предсједавајући Савјета министара БиХ Зоран ТЕГЕЛТИЈА и министар финансија Вјекослав БЕВАНДА

МОСТАРУ су одржане консултације делегација ХДЗ БиХ и СНСД на највишем нивоу.

Предводили су их лидери странака – Драган Човић и Милорад Додик који је изразио задовољство доласком у Мостар јер је потребно одржати континуитет разговора двије странке о важним темама.

Истакао је да су СНСД и ХДЗ на локалним изборима одлично прошли и да СНСД планира да буде „видљив у Градском вијећу“ Мостара.

„СНСД је формирао заједничку листу с другим факторима српског народа. Са нашим партнерима ћемо разговарати о заједничком наступу“, рекао је Додик који је након састанка с Човићем разговарао и са кандидатима на листи „Остајте овдје – Заједно за наш Мостар“ и грађанима српске националности.

Додик је рекао да су високи представници направили у БиХ превише зла, иако је од те институције у почетку било неке користи.

„Касније су направили сурогат. Ми, у сваком случају, остајемо при ставу да БиХ може да се гради једино на равноправности три народа и два ентитета, док се не ријеши можда и трећи. Конститутивни народи морају да буду“, рекао је Додик.

Подсјетио је да СНСД и ХДЗ имају велики број заједничких активности на различитим нивоима власти и оцијенио да је то успјешна сарадња.

„ХДЗ и СНСД имају дуго година већ успјешну сарадњу, висок степен разумијевања. Пласирају се приче да је то савез против нечег, некога, али то није тачно“, рекао је Додик.

Човић је казао да тема разговора данас нису били само локални избори него и друга битна питања у БиХ и Савјету министара с обзиром на то да су присутни били и Вјекослав Беванда, државни министар финансија и предсједавајући Савјета министара Зоран Тегелтија.

„Теме су у интересу нас у БиХ, у питању је наш европски пут“, поручио је Човић.

„Упознао сам Додика са оним што радимо, кратко смо прошли кроз резултате избора и оно што ћемо радити“, казао је Човић.

„Разговарали смо и о другим питањима која су битна за рад Вијећа министара. Јасан став је да треба да имамо буџет до краја године. Теме које отварамо су јасан знак нашег интереса за БиХ и наставак европског пута“, рекао је Човић.

Поводом Додиковог указивања на потребу да се „укине Канцеларија високог представника“, рекао је:

„ХДЗ већ дуго говори да је вријеме да се трансформира Уред високог представника. Што се то прије деси – биће свима боље. Идеалан сценарио би био да у наредних шест мјесеци добијемо Изборни закон, у седмом мјесецу кандидатски статус за ЕУ и да почну разговори око трансформирања Уреда високог представника. То је оно што очекујемо, а што ће се десити јер једним дијелом зависи и од нас“, казао је.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар