Одабрано Свијет

Бајден Конгресу САД: Увео сам ванредно стање јер нам је Русија ванредна пријетњa

ПОДМЕЋЕ МОСКВИ И „ПОДСТИЦАЊЕ ТРАНСНАЦИОНАЛНЕ КОРУПЦИЈЕ“
  • У писму конгресменима навео: „Обавјештавам вас да сам издао указ којим проглашавам ванредно стање у земљи у вези са необичном и ванредном пријетњом по националну безбједност, спољну политику и економију Сједињених Држава, изазвану несумњиво штетним спољним активностима руске владе“         

ДРЖАЊЕ Русије представља ванредну пријетњу националној безбједности и економији САД – оцијенио је Џо Бајден у писму које је упутио Конгресу САД у вези са санкцијама које је његова администрација увела Русији.

У писму америчког предсједника се додатно наглашава:

„Обавјештавам вас да сам издао указ којим проглашавам ванредно стање у земљи у вези са необичном и ванредном пријетњом по националну безбједност, спољну политику и економију Сједињених Држава, изазвану несумњиво штетним спољним активностима руске владе“.

Прецизирао је да се ради о покушајима Русије да „подрије спровођење избора“ у Сједињеним Државама и земљама партнерима Вашингтона.

Бајден је оптужио Русију за „злонамјерне сајбер активности“ и „подстицање транснационалне корупције ради утицања на стране владе“.

Уз све ово, Бајден је оптужио Русију и за „екстериторијална дејства“, „подривање безбједности у земљама и регионима важним за америчку националну безбједност“, „кршење утврђених принципа међународног права, укључујући поштовање територијалног интегритета држава“.

Бајден је неколико сати раније потписао декрет којим се уводе нове санкције против Русије. Уз образложење да је национална безбједност САД доведена у ванредно стање.

Секретар Савјета безбједности Русије Николај Патрушев назвао је америчке тврдње да се Русија мјешала у предсједничке изборе у САД 2020-те измишљотинама и глупостима.    

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар