Свијет

Бијела кућа: САД неће помагати вакцинама другим земљама док их не приме сви Американци

ГУТЕРЕШ УЗАЛУД ПОЗВАО НА ОДУСТАЈАЊЕ ОД „ВАКЦИНАШКОГ НАЦИОНАЛИЗМА“

Џен Псаки

  • Свјетска здравствена организација објавила је да се коронавирус може побједити само уколико буде „свуда побијеђен“. Упозорила је и да глобална економија може претрпити губитке од 9 билиона долара због непостојања једнаког приступа вакцинама

СЈЕДИЊЕНЕ Државе засад неће другим државама помагати вакцинама против коронавируса, изјавила је портпаролка Бијеле куће Џен Псаки.

„Не“, одговорила је на питање да ли ће се америчка влада помоћи испоруком вакцина Мексику ако та земља такву помоћ од САД затражи.

Према речима Псаки, амерички предсједник Џо Бајден „јасно је рекао да је његов циљ да се прво сваки Американац вакцинише“.

Тек након што Сједињене Државе остваре тај циљ, Вашингтон ће бити спреман да помаже другима и радо ће – нагласила је Псаки – разговарати о таквим корацима.

Генерални секретар УН Антонио Гутереш позвао је земље да покажу „солидарност у вакцинама“ и да прекину са  „вакцинашким национализам“.

Другим ријечима: да вакцинама помажу и сиромашним земљама.

Свјетска здравствена организација објавила је да се коронавирус може побједити само уколико буде „свуда побијеђен“.

Упозорила је да глобална економија може претрпити губитке од 9 билиона долара због непостојања једнаког приступа вакцинама.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар