Odabrano Svijet

Moskva: Imamo pitanja za SAD iako nemamo dokaze da prema COVID 19 vodi američki trag

„RUSIJA ODAVNO SA ZABRINUTOŠĆU GLEDA NA VOJNO-BIOLOŠKE AKTIVNOSTI SAD PORED SVOJIH GRANICA“

Ministarstvo inostranih poslova RF

  • „Izvor iz MIP RF“ prenio državnoj novinskoj agenciji TASS: „Da bi se na nesumnjiv način moglo utvrditi odakle je virus krenuo, odnosno – gdje se pojavio prvi oboljeli – potrebna je velika naučna istraga. Zato optužujući ton komentara iz Vašingtona na račun Kine izaziva nedoumice

RUSIJA ne raspolaže podacima koji bi ukazivali na `američki trag`, odnosno da iza pojave koronavirusa stoje SAD, ali u vezi sa tim postoje pitanja na adresu Sjedinjenih Država – objavilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Tačnije, ovo je „izvor iz MIP RF“ prenio državnoj novinskoj agenciji TASS. I dodatno razjasnio:

„Da bi se na nesumnjiv način moglo utvrditi odakle je virus krenuo, odnosno – gdje se pojavio prvi oboljeli – potrebna je velika naučna istraga. Zato optužujući ton komentara iz Vašingtona na račun Kine izaziva nedoumice“.

Ponovivši da Moskva nema dokaze da COVID-19 treba povezivati sa SAD, isti „izvor“ je dodao:

„Rusija odavno i sa zabrinutošću gleda na vojno-biološke aktivnosti SAD u neposrednoj blizini svojih granica. Drugim riječima: pitanja koja se tiču Sjedinjenih Država zaista postoje“.

Stejt departman je javno pozvao Kinu da prizna da je skrivala početak epidemije u Vuhanu.

U američkom državnom vrhu i dalje insistiraju na „kineskom porijeklu COVID-19“ i insitiraju da se to unese i u odgovarajuće dokumente UN.

Dvije velike američke pravne firme već su tužile Kinu zbog „skrivanja epidemije“, navodeći da je time nanijela ogromnu štetu ekonomiji SAD.

Peking zasad nije otišao dalje od tvrdnje da su pripadnici američke vojske, koji su učestvovali na Svjetskim armijskim igrama u Vuhanu, donijeli zarazu u taj grad sa 11 miliona stanovnika i od traženja da Amerikanci otkriju kada su imali svog „nultog pacijenta zaraženog koronavirusom novog tipa“.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar