Svijet

New York Times i The Economist: Svjetska kriza iz 2008. se može ponoviti

ZAPAD BRINE I RAST KINESKE EKONOMIJE I TO ŠTO JE ONA „DUBINSKI ANTILIBERALNA“
  • Endrju SORKIN: „Zamislite da Kinezi u nekom trenutku kažu da više ne žele da kupuju naše državne obveznice po ovakvim cijenama! Da saopšte da nam više ne vjeruju. Ako će se nešto krupno dogoditi – onda će to biti nalik na ovo o čemu govorim
  • Zani BEDOS: „Postoji nevjerovatan porast zajmova u dolarima izvan SAD koji u postojećoj atmosferi opšteg nepovjerenja može biti opasan“

GLOBALNA finansijska kriza iz 2008-me porodila opšte nepovjerenje i razdore u svijetu, pa se sada može `preliti` u narednu svjetsku ekonomsku katastrofu.

Iza ove procjene-upozorenja stoje komentator New York Times Endrju Sorkin i glavni urednik  The Economist Zani Bedos.

Sorkin je svoje viđenje daljeg razvoja situacije izoštrio ovako:

„Nemam u vidu samo nepovjerenje koje u Sjedinjenim Državama postoji prema administraciji (vladi) i drugim državnim institucijama, nego i prema elitama. Tu su i populizam i nacionalizam koji bujaju i kod nas i svuda okolo“.

Sorkin je posebno ukazao da se sada o „finansijskoj krizi“ govori i povodom gradova, regija i celih država. Još je dodao:

„A zamislite da Kinezi u nekom trenutku kažu da više ne žele da kupuju naše državne obveznice po ovakvim cijenama! Da saopšte da nam više ne vjeruju. Ako će se nešto krupno dogoditi – onda će to biti nalik na ovo o čemu govorim“.

Bedos je uvjerena da je `vjeruju` liberalno-demokratskog poretka ugroženo iznutra i unutar svojih granica.

Ona precizira i naglašava:

„Problem jeste uzdizanje populizma i nacionalizma, ali i rast kinreske ekonomije koja će postati najveća u 21. vijeku, a pritom je dubinski antiliberalna. Mene zabrinjava i evrozona koja je nerješen problem još od 2008-me. Otada se taj problem samo zatrpava“.

Bedos ne krije da je – možda i više od bilo čega ostalog – brine „nevjerovatan porast zajmova u dolarima izvan SAD“ koji u postojećoj atmosferi opšteg nepovjerenja može biti opasan.

Dan pre njih, vodeći ekonomista američke analitičke agencije Smith Research&Gradings – Skot Mak Donald – izjavio je da se ekonomsko-finansijska kriza iz 2008-me može ponoviti.

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar