Свијет

Парламент Ирака гласао за истјеривање из земље трупа САД и њихових савезника

ПОМПЕО СЕ ОПЕТ „ИСТАКАО“ – ИЗЈАВИО ДА ИРАЧАНИ ЖЕЛЕ ДА АМЕРИКАНЦИ ОСТАНУ
  • Изгласаном резолуцијом се тражи од владе Ирака да (Американцима) забрани забрани чак и коришћење „националног ваздушног простора“
  • Вашингтон ће бити у незгодној ситуацији ако иза захтјева парламента стане и влада у Багдаду. Јер, у том случају ће морати да повлачи трупе из Ирака, а то би могући рат са Ираном учинило много ризичнијим по САД и Израел. Или да продемонстрира и Ирачанима и свијету да је окупација и даље на снази

ПАРЛАМЕНТ Ирака усвојио је резолуцију којом се тражи да америчке и све друге стране трупе напусте земљу.

Учинио је то на ванредном засједању, затраживши од своје владе да раскине споразум са америчком „међународном антитерористичком коалицијом“ на основу којег Вашингтон свих посљедњих година формално прикрива ружну истину да Ирак и даље држи под окупацијом.

Резолуцијом се додатно тражи да влада Ирака откаже гостопримство „међународној антитерористичкој коалицији“ и забрани јој коришћење националног ваздушног простора.

Све је ово услиједило након што је по наредби Доналда Трампа на излазу из аеродрома Багдада ракетним ударима био убијен високи ирански генерал Касем Сулејмани.

Замислите количину ирачке мржње према Америци која је уграђена у све ово, а Вашингтон је дуже од деценију и по одлучивао о саставу ирачких влада.

Према очекивањима, амерички државни секретар Мајк Помпео објавио је да „ирачки народ жели да америчка војска не одлази“:  

„Увјерени смо народ Ирака жели да САД остану и да предводе антитерористичке кампање. И, ми ћемо наставити да чинимо све што је потребно чинити за безбједност Америке“.

Помпео је све досад избјегавао да јасно одговори на просто питање: како ће Сједињене Државе поступити поводом захтјева (резолуције) ирачког парламента.

Рекао је само ово и оволико:

„Одлука ће бити донијета када се изјасни ирачка влада. Али, амерички народ треба да зна да ће одлука бити правилна. Предузећемо мјере које је администрација, да будем отворен, досад избјегавала“.

Неки су захтјеве ирачког парламента већ назвали „реализацијом иранског плана за истјеривање Американаца из Ирака и западне Азије“.

Вашингтон ће бити у незгодној ситуацији ако иза захтјева парламента стане и ирачка влада.

Јер, у том случају ће морати да повлачи трупе из Ирака, а то би могући рат са Ираном учинило много ризичнијим по САД и Израел. Или да продемонстрира и Ирачанима и свијету да је окупација и даље на снази.

Ако остану, Американци ће у Ираку бити у правом непријатељском окружењу.Упркос томе што су свргавањем Садам Хусеина обезбједили шиитима власт у окупираној земљи.

Сада их шиитска већина и истјерује.

Американци су у Ираку од 2003-ће. Од своје агресије на ту земљу.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар