Свијет

Пелоси тражи да Трамп као „опасна особа“ буде одмах смијењен

ТВРДИ ДА ЈЕ ПОЧИНИО „СУБВЕРЗИВНЕ СТВАРИ“ И ДА ЈЕ НЕСПОСОБАН ДА УПРАВЉА ДРЖАВОМ
  • Спикер Представничког дома Ненси ПЕЛОСИ: „Амерички предсједник је врло опасна особа која не би требало да буде на функцији. Ово је најхитнији приоритет. <…> Ако потпредсједник и кабинет не буду дјеловали, Конгрес ће можда бити спреман да крене путем опозива“ (импичмента)

СПИКЕР Представничког (горњег) дома Конгреса САД – демократкиња Ненси Пелоси позвала је на тренутно смјењивање актуелног предсједника Доналда Трампа са власти у складу са 25. амандманом на амерички устав.

Према њеном мишљењу, Трамп је починио „субверзивне ствари“ и требало би га уклонити са дужности у складу са амандманом о неспособности шефа државе.

„Амерички предсједник је врло опасна особа која не би требало да буде на функцији. Ово је најхитнији приоритет. <…> Ако потпредсједник и кабинет не буду дјеловали, Конгрес ће можда бити спреман да крене путем опозива“ (импичмента).

У складу са 25. амандманом на Устав САД, ако потпредсједник државе (Мајк Пенс) и већи дио администрације прогласе актуелног шефа државе за неспособног да влада, Пенс ће аутоматски постати привремени предсједник.

Уколико дође до овога, Пенс би за све вријеме разматрања у Конгресу САД питања „Трампове неспособности да влада“ био вршилац дужности шефа државе.

Америчком предсједнику Доналду Трампу преостале су само двије седмице на функцији, али након што је, како наводи ЦНН, подстакао напад изгредника на амерички Капитол, поједини републиканци активно размишљају да ли да га уклоне са положаја.

Опозив може бити бити и у функцији забране да се поново кандидује за предсједника САД.

Међутим, како наводи ЦНН, нема довољно времена за опозив америчког предсједника у наредне двије седмице.

Друга опција је позивање на 25. амандман, о којем се периодично расправљало као о крајњем средству за уклањање предсједника који ради на своју руку или неспособног председника.

Да би се присилно одузела моћ Трампу, са тим би, наравно, морао да се сложи Пенс.

Пенсу би, такође, била потребна сагласност већине званичника Трамповог кабинета, то јест – пристајање на процјену да предсједник није способан за функцију, да би му привремено одузели власт.

Трамп би потом могао да оспори њихов потез писмом Конгресу. Пенс и кабинет би тада имали четири дана да га оспоре, да би потом гласао Конгрес – потребна је двотрећинска већина, обично 67 сенатора и 290 чланова Представничког дома да би био трајно уклоњен са власти.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар