Свијет

Пензионисани генерал Лојд Остин нови шеф Пентагона – био на челу Централне команде

БИЈЕЛА КУЋА ОБЈАВИЛА ДА ЈЕ СПРЕМНА ДА СПОРАЗУМ СТАРТ-3 ОСТАВИ НА СНАЗИ ДО 2025. ГОДИНЕ
  • Лојд се у Сенату САД изјаснио за јачање партнера ради парирања застрашивањима. Чак је истакао да Вашингтон мора обезбиједити да друге земље сносе посљедице за „своје злонамјерне радње“

ОБА дома Конгреса САД одобрила су кандидатуру пензионисаног генерала Лојда Остина за министра одбране.

Неколико сати раније је сенатски комитет за оружане снаге подржао Лојдово именовање за шефа Пентагона.

Остин је притом сенаторима рекао да су Русија и њено нестратешко нуклеарно оружје највећи ризик за Сједињене Државе у Европи.

Нагласио ја да би Вашингтон требало да обуздава Русију, истовремено избјегавајући ескалације и чувајући могућности за проширење сарадње која би могла бити од заједничког интереса.

Главним циљем у односима са Москвом назвао је заштиту интереса Сједињених Држава и  заштиту америчких савезника „од војне агресије“.

Предложио је јачање партнера ради парирања застрашивањима. Чак је истакао да Вашингтон мора обезбиједити да друге земље сносе посљедице за „своје злонамјерне радње“.

Остин се недвосмислено изјаснио за продужавање важења руско-америчког споразума о стратешком наоружању СТАРТ-3 за наредних пет година.

Непосредно пред његово изгласавање у Сенату, портпаролка Бijеле куће – Џен Псаки – изјавила је да је администрација Џоа Бајдена спремна да СТАРТ-3 „под одређеним условима остане на снази до 2025-те године“.

Остин је од 2013. до 2016. био на челу америчке Централне команде (CENTCOM) која  у Оружаним снагама САД одговара за планирање и управљање јединицама у случају ратних операција на Средњем Истоку, у Источној Африци и Централној Азији.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар