Odabrano Svijet

Pompeo: Sjedinjene Države počinju formiranje koalicije protiv Sjevernog toka 2

LAVROV OCENIO DA SU U VAŠINGTONU IZGUBILI TALENAT ZA DIPLOMATIJU
  • Majk POMPEO u intervjuu nemačkom tabloidu Bild: „Sjedinjene Države veruju da gasovod Severni tok 2 predstavlja rizik za Evropu, jer bi sa njim postala zavisna od gasa iz Rusije, a takođe ugrožava i Ukrajinu, čija sudbina, znam, zabrinjava mnoge Nemce. Nadamo se da gasovod Severni tok 2 neće biti završen“

SJEDINJENE Države će formirati koaliciju za sprečavanje završetka gasovoda Severni tok 2 i nadaju se da neće biti završen, izjavio je Majk Pompeo.

Američki državni sekretar je ovu nameru dodatno razjasnio, rekavši:

„Sjedinjene Države veruju da gasovod Severni tok 2 predstavlja rizik za Evropu, jer bi sa njim postala zavisna od gasa iz Rusije, a takođe ugrožava i Ukrajinu, čija sudbina, znam, zabrinjava mnoge Nemce. Nadamo se da gasovod Severni tok 2 neće biti završen. Radimo na tome da se stvori koalicija koja će to sprečiti. Nadamo se da će nemačka vlada doći do istog mišljenja zbog onoga što se dogodilo (ruski bloger Aleksej) Navaljnom, ili zbog stvarnih bezbednosnih implikacija koje će imati zavisnost od ruskog gasa“.

Pompeo je u intervjuu nemačkom tabloidu Bild.

Severni tok 2 treba da ima dva cevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Projektu se aktivno suprotstavljaju Sjedinjene Države, koje time, pored ostalog, otvaraju tržište EU za svoj tečni prirodni gas.

U istom taboru su i Ukrajina, Poljska, Estonija, Letonija, Litvanija…

Projekat realizuje kompanija Nord Stream 2 u kojoj je Gazprom jedini akcionar.

Međutim, njegovi evropski partneri Rojal Dač-Šel, OMV, Engie, Uniper i Vinteršal finansiraju gasovod sa 50 odsto, odnosno – do 950 miliona evra.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da pitanja Severnog toka 2 i „incident sa Navaljnim“ treba razmatrati odvojeno.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ocenio je da je Vašington  izgubio talent za diplomatiju i da su u njegovom naoružanju ostali samo ultimatumi i sankcije.

Ovo se odnosilo i na američke akcije protiv Irana i najave da će Donald Tramp potpisati izvršnu naredbu koja će omogućiti SAD da nametne ograničenja prekršiocima „embarga“ na isporuku oružja Iranu.

Lavrov je podsetio da „ne postoji embargo na oružje protiv Irana“.

FAKTI

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar