Свијет

Слиједи „суђење Трампу“ у Сенату САД, водиће га предсједник Врховног суда САД Џон Робертс

УЛОГУ ТУЖИОЦА ИГРАЋЕ ПРЕДСТАВНИЧКИ ДОМ, А ПОРОТЕ – ЦИО СЕНАТОРСКИ САСТАВ
  • Демократа Бен Реј ЛУХАС рекао је да се нико од конгресмена није борио за свој мандат да би гласао за импичмент, али да ће он то учинити јер би толерисање Трампове злоупотребе власти значило „одрећи се дате заклетве“
  • Републиканац Том КОУЛ био на потпуно супротној позицији: „Ја сам против овог ограниченог и непоштеног процеса. Наравно, против сам и импичмента“
  • Спикер Представничког дома – демократкиња Ненси Пелоси – дошла је на сједницу у црној хаљини са великим златним брошем у облику орла. Била је кратка: „Трагично је што је предсједник својим чињењем импичмент учинио неопходним. Он нам није оставио други избор“
  • Исход `суђења`  је лако предвидјети јер је сенатора укупно 100, а 53-ца су републиканци. За импичмент је потребна двотрећинска већина а демократе немају ни просту

У ДОЊЕМ дому Конгреса САД – Представничком дому у којем демократе имају већину – одржана је шесточасовна расправа о импичменту (опозиву) Доналда Трампа.

Предсједника САД демократе оптужују за злоупотребу власти и ометање импичмент-истраге у надлежним комитетима Представничког дома.

Демократе су удариле на Трампа 24-ог- септембра, оптуживши шефа државе је у јулском телефонском разговору са предсједником Украјине, Владимиром Зеленским, покушао да ту земљу увуче као актера у наредне амеречке предсједничке изборе. Тако што је наводно стављао до знања Зеленском да да неће добити 400 милиона војне помоћи САД ако не отвори истрагу о украјинским пословима бившег потпредсједника САД Џоа Бајдена и његовог сина.

Демократе – како се и очекивало – подржавају обе тачке оптужнице против Трампа.

Један од њих – Бен Реј Лухас – рекао је да се нико од конгресмена није борио за свој мандат да би гласао за импичмент, али да ће он то учинити јер би толерисање Трампове злоупотребе власти значило „одрећи се дате заклетве“.

Још театралнији био је демократа Џо Кенеди који се са говорнице обратио својој дјеци:

„Драга Ели и Џејмсе, ви ћете о овоме што се данас дешава читати у уџбеницима историје. Ја ћу данас гласати за импичмент предсједника САД. Желим да знате зашто“.

У наставку је изложио оптужбе против Трампа које се ни по чему не разликују од онога што о њима мисле остале демокраате.

Републиканац Том Коул био је – такође очекивано – на потпуно супротној позицији:

„Ја сам против овог ограниченог и непоштеног процеса. Наравно, против сам и импичмента“.

Остали републиканци су једнако одлучно иступили против импичмента, назвавши изругивањем приједлог демократа да се још неки свједоци саслушају тек након гласања о импичменту.

У дворани је стално присутно тек неколико десетина од 434 конгресмена.

Спикер Представничког дома – демократкиња Ненси Пелоси – дошла је на сједницу у црној хаљини са великим златним брошем у облику орла.

Она је била кратка: „Трагично је што је председник својим чињењем импичмент учинио неопходним. Он нам није оставио други избор“.

Међу посматрачима засједања су и двије жене обучене у црвено. Своја лица обојиле су у бијело, а руке поставиле тако као да се моле.

Лидер републиканаца у Сенату Мич Мекконел изјавио је да неће одобрити позивање нових свједока. То је био директан одговор сенатском вођи демократа Чаку Шумеру који је најавио да ће тражити позивање четири свједока, међу њима и бившег Трамповог помоћника за националну безбједност Џона Болтона и вд шефа апарата Бијеле куће Мика Малвејнија.

Завршни, сенатски дио импичмент-процедуре имаће форму суђења. Представнички дом ће бити у улози тужиоца против Трампа, улогу судије играће предсједник Врховног суда САД Џон Робертс, а улогу пороте – цио састав Сената САД.

Исход је лако предвидјети јер је сенатора укупно 100, а 53-ца су републиканци.

За импичмент је потребна двотрећинска већина а демократе немају ни просту.

http://fakti.org/alter-america/sudjenje-trampu-u-senatu-sad-vodice-predsednik-vrhovnogsuda-sad-dzon-roberts

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар