Одабрано Свијет

Трамп оптужио Бајдена да је примао новац од Украјине, Русије и Кине

НАВЕО ДА ЈЕ „ОД ПУТИНА“ ДОБИО 3,5 МИЛИОНА ДОЛАРА ПРЕКО ЖЕНЕ ЕКС-ГРАДОНАЧЕЛНИКА МОСКВЕ ЛУЖКОВА
  • Доналд ТРАМП овога пута није Бајдену упадао у реч, али је био и офанзиван и директан: Џо је од Русије добио 3,5 милиона долара. Од Путина. Једног дана ће то морати да објасни. Мени, за разлику од њега, никада нису платиле ништа ни Русија, ни Кина, ни Украјина!“
  • Џо БАЈДЕН је оптужио ривала да је одговоран за највећи број смрти у историји САД и да зато не сме бити више председник државе: „Он каже да ми учимо да живимо са тим (корона вирусом). Људи уче да умру са тим
  • Бајден се залагао за све добро, а био против свега лошег. Чим је постао конкретнији – оклизнуо се. При крају дуела, рекао је да ће угасити целу нафтну индустрију у Сједињеним Државама. Његов изборни штаб је пожурио да саопшти да није мислио на затварање, већ на лишавање нафташа федералних субвенција. Али, то је сигнал за 10 милиона гласача који раде у нафтној индустрији САД

НЕ могу ни ови амерички председнички избори без „руских мина“.

Доналд Трамп је – за време другог, последњег тв-дуела кандидата за председника САД – оптужио ривала, Џоа Бајдена, не просто да је „примао руски новац“. Него: да га је „купио“ лично Владимир Путин са 3,5 милиона долара. Једино што му је тај новац формално стигао преко жене бившег градоначелника Москве Јурија Лужкова.

Завршна дебата, одржана је на Универзитету Белмонт у Нешвилу у држави Тенеси, а Трамп  је – иако овога пута није Бајдену упадао у реч – био и офанзиван и директан:

Џо је од Русије добио 3,5 милиона долара. Од Путина. Једног дана ће то морати да објасни. Мени, за разлику од њега, никада нису платиле ништа ни Русија, ни Кина, ни Украјина!“

Организатори дуела су – пригушивањем микрофона онога ко тренутно нема реч – обезбедити да и Трамп и Бајден о свакој од шест тема без прекидања говоре по два минута.

Тако је предизборна размена удараца протекла цивилизованије од претходне.

САД су убедљиви лидер у свету и по броју потврђених случајева заразе и по броју смртних исхода. Од последица инфекције у САД је умрло више од 228.000 људи, а зараза је потврђена код више од 8,6 милиона, што је више од петине регистрованих случајева у свету.

Када му је затражено да изнесе план даље борбе против епидемије, Трамп је, уместо тога, тврдио да у његовом досадашњем поступању није било грешака и да „пандемија одлази“.

С друге стране, Бајден је навео да свако ко је одговоран за велики број мртвих од корона вируса не треба да остане председник САД.

Он каже да ми учимо да живимо са тим (корона вирусом). Људи уче да умру са тим“, казао је Бајден.

Трамп је рекао да власти „не могу да закључају људе у подрум као што то Бајден са собом ради“.

Бајден се на то осмехивао и вртео главом и поново исмевао Трампа што је својевремено саветовао грађанима да пију избељивач, јер наводно убија корона вирус.

У сегменту дебате о расним питањима, Трамп је оптужио Бајдена за масовна хапшења када је био потпредседник, нарочито „младих црних мушкараца“, а себе је описао као „најмањег расисту у просторији“.

Поновио је тврдњу да „нико није урадио оно што је он учинио“ за црне Американце, „с могућим изузетком (америчког председника који је укинуо ропство) Абрахама Линколна“.

Бајден је назвао Трампа „расистом који долива уље на сваку расистичку ватру“.

Током дебате је било и мало речи о спољној политици, Бајденовој омиљеној теми.

Кандидат демократа је критиковао Трампов лежеран однос према ауторитарном севернокорејском лидеру Ким Џонг Уну. Навео је да је Трамп састанцима са Кимом „дао легитимитет“ непријатељу САД и потенцијалној нуклеарној претњи.

Трамп је бранио свој „другачији однос“ према Киму, рекавши да је то „веома добар однос“.

Бајден је одговорио да су САД „имале добар однос и са Хитлером пре него што је извршио инвазију на остатак Европе“.

Бајден се добро припремио за други тв-дуел. У првом је изгледао као деда, а синоћ је парирао Трамповим нападима, али се залагао за све добро, а против свега лошег.

Чим је постао конкретнији – оклизнуо се.

При крају дуела, рекао је да ће угасити целу нафтну индустрију у Сједињеним Државама.

Његов изборни штаб је пожурио да саопшти да није мислио на затварање, већ на лишавање нафташа федералних субвенција. Али, за 10 милиона гласача који раде у нафтној индустрији САД, то је сигнал.

Због пандемије корона вируса, у сали Универзитета Белмонт синоћ је било свега око 200 људи. Они су сви морали да буду тестирани на корона вирус на лицу места и добили су наруквице у боји као потврду да су негативни.

Десетине присталица два кандидата окупиле су се за време дебате испред универзитетског комплекса.

Избори за председника САД биће одржани 3. новембра, али је до сада већ гласало више од 47 милиона Американаца.

Кандидат који победи у једној савезној држави добија све њене електоре, осим у Мејну и Небраски.

Електоре Мејна и Небраске кандидати могу да поделе, зависно од резултата на нивоу дистриката тих држава.

Победник избора је кандидат који `освоји` најмање 270 електора. Ако ни Трамп ни Бајден не освоје 270 електора, председника САД бираће Представнички дом Конгреса САД, што се није догодило од 1824. године.

Таква ситуација могућа је једино ако би и Трамп и Бајден имали по 269 електора, што је теоретски могуће, али готово незамисливо.

http://fakti.org/alter-america/tramp-optuzio-bajdena-da-je-primao-novac-od-ukrajine-rusije-i-kine

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар