Odabrano Svijet

Turska upozorena iz SAD da je sa početkom testiranja radara S-400 prešla novu crvenu liniju

UPOZORENJE LANSIRANO U FORMI IZJAVE SENATORA KRISTOFERA VAN HOLENA
  • HOLEN: „Jedva dve nedelje nakon svog boravka u Beloj kući, Erdogan je krenuo uz dlaku Trampu, a i SAD i NATO. Samo, isprobavanjem radarskog sistema S-400 prešao je još jednu crvenu liniju. Po našim zakonima, protiv Turske se moraju uvesti sankcije“
  • Pentagon odreagovao saopštenjem u kojem je naveo da neće procenjivati zbog čega je Turska za partnera izabrala Rusiju, a ne SAD i NATO, pa poručio Ankari da je sve što čini „nespojivo sa njenim obavezama pred NATO“

TURSKA je otpočinjanjem testiranja radara zenitnog raketnog sistema S-400 prešla granice dozvoljenog!

Ova surova poruka – koja Tursku svodi na status američkog vazala – stigla je Ankari iz usta senatora Kristofera Van Holen. Međutim, lako se može ispostaviti da je u Vašingtonu bilo dogovoreno da se prva `signalna raketa` ispali sa Holdenovog nivoa.

Brzo će se pokazati da li stvari upravo tako stoje, a Holen je pozvao Donalda Trampa da neizostavno uvede sankcije protiv Turske:

„Jedva dve nedelje nakon svog boravka u Beloj kući, Erdogan je krenuo uz dlaku Trampu, a i SAD i NATO. Samo, isprobavanjem radarskog sistema S-400 prešao je još jednu crvenu liniju. Po našim zakonima, protiv Turske se moraju uvesti sankcije“.

Prethodno je američka agencija Bloomberg objavila da su oružane snage Turske u okolini Ankare – uključivši u to borbene avione F-16 koji su leteli na različitim visinama – započele testiranje radara S-400.

Pentagon je odreagovao saopštenjem u kojem je naveo da neće procenjivati zbog čega je Turska za partnera izabrala Rusiju, a ne SAD i NATO, pa poručio Ankari da je sve što čini „nespojivo sa njenim obavezama pred NATO“.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar uzvratio je da su S-400 važna karika u turskom sistemu nacionalne bezbednosti. Još je – da bi umirio zapadnu vojnu alijansu i Vašington – naglasio da će S-400 „funkcionisati u autonomnom režimu“.

Akar je istovremeno upozorio vojno-državni vrh SAD da će njegova zemlja – ako joj Amerikanci ne isporuče kupljaene i naručene lovce pete generacije F-35 – „razmotriti alternativne varijante“.

http://fakti.org/oruzje/turska-upozorena-iz-sad-da-je-sa-pocetkom-testiranja-radara-s-400-presla-novu-crvenu-liniju

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar