Главно Свијет

У Словенији за све који крше ковид-мјере могуће казне до 10.000 евра

ОБЈАВИЛА ДА ЈЕ „ОД ПОСЉЕДИЦА КОВИД-19“ ЗА 24 САТА УМРЛО 59 ЉУДИ – НАЈВИШЕ ДОСАД
  • Епидемија захватила цијелу земљу. У болницама је тренутно 1.299 пацијената, од којих 204 на одјељењима интензивне његе

У СЛОВЕНИЈИ је у посљедња 24 сата, од 5.596 тестираних, вирус потврђен код 1.302 особе, а од посљедица ковид-19 умрло је чак 59 људи, највише у једном дану до сада.

Ово је објавила словеначка влада која тражи драстично повећање казни за оне који се не придржавају мјера.

Подаци нису нимало охрабрујући, а епидемија се не смирује, рекао је на конференцији за новинаре портпарол владе за ковид-19 Јелко Кацин, додавши да се не може говорити о појединим жариштима јер је вирус раширен у цијелој земљи.

Један од узрока преспорог смиривања епидемије је, како се сматра, непридржавање епидемиолошких мјера, па је влада упутила у парламент приједлог измјена закона о епидемији захтјевајући драстично повећање казни за прекршиоце, тако да би се максималне казне повећале на чак 10.000 евра с 400 евра колико су износиле прољетос.

Опозиција сматра да је такво санкционисање непропорционално и тражи да влада успостави бољу комуникацију с грађанима.

Како преносе словеначки медији, епидемиолози ипак виде позитиван помак, а то је чињеница да је прије седам дана број нових дневних зараза био већи 1.391. Осим тога, смањен је и удио позитивних тестова па сада износи 23 одсто, док се прошле недјеље кретао и до 30 одсто.

С друге стране, епидемиологе забрињава што је упркос свим рестриктивним мјерама број нових зараза и даље висок, што се повећава број хоспитализованих, али и број умрлих.

За разлику од првог таласа епидемије пролетос кад је било 108 умрлих тај број је сада 1.156. Вирус је ушао у готово све домове за старије и немоћне, док је у првом таласу захватио само сваку десету такву установу.

По подацима које је објавило министарство здравља, број активних случајева заразе вирусом тренутно је 20.337, 14-дневна инциденција износи 970, а и даље се повећава број оних који траже помоћ у болницама.

У болницама је тренутно 1.299 пацијената, од којих 204 на одјељењима интензивне његе.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар