Вијести Предсједник РС

Цвијановић: За Српску су интересантне социјалне и миграционе мјере Мађарске

ПРЕДСЈЕДНИК РС РАЗГОВАРАЛА СА ДРЖАВНИМ СЕКРЕТАРОМ МАЂАРСКЕ КАТАЛИН НОВАК

ПРЕДСЈЕДНИК Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је данашњи састанак са државним секретаром за породицу и омладину у Министарству људских ресурса Мађарске Каталин Новак био веома конструктиван, те да су утврђени приоритети за наставак сарадње и договорена посјета представника неколико ресора у Влади Републике Српске Мађарској како би та сарадња била конкретизована.

„Наш данашњи састанак реализован је на основу претходног договора мађарског премијера Виктора Орбана и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика са састанка одржаног у Будимпешти у јуну прошле године. Један од закључака тог састанка односио се на израду заједничког акционог плана, с обзиром на спремност мађарске Владе да са Републиком Српском подијели своја искуства у области привреде, миграција и породичне и социјалне политике“, навела је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Кад је ријеч о демографској политици и људским ресурсима, те породичној и социјалној политици, Цвијановићева је истакла да Српску посебно интересују мјере које Влада Мађарске проводи већ неко вријеме, а посебно ефекти и резултати које су произвеле такве мјере.

„Као што је познато, ми смо већ најавили одређене мјере које би биле сличне онима које постоје у Мађарској јер је оцијењено да су дале добре резултате. Што се тиче осталих области, ресорна министарства обје владе ће радити и на јачању привредне сарадње, али и области миграција“, рекла је предсједник Српске.

Она је нагласила да је ово била прилика да упозна Новакову са елементима Националног програма демографске обнове Републике Српске који укључује и подршку породици кроз различите пронаталитетне и друге мјере, као и активностима у привредној сфери.

Предсједник Српске је нагласила да јој је велика част и задовољство да је данас у Бањалуци угостила делегацију Мађарске, коју је предводила Новакова.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар