Вијести РС и матица

Изборна комисија „Косова“: Сва документа за идентификацију бирача морају бити издата на „Косову“

ЧЛАН ЦИК СТЕВАН ВЕСЕЛИНОВИЋ НАПУСТИО СЈЕДНИЦУ: ТО ЈЕ УПЕРЕНО ПРОТИВ СРПСКОГ НАРОДА

Стеван Веселиновић

ЧЛАН Централне изборне комисије „Косова“ (ЦИК) Стеван Веселиновић напустио је сједницу те комисије због доношења одлуке да сва документа за идентификацију бирача током ванредних избора на Косову морају бити издата на Косову.

„Прекршен је члан 90.закона о изборима и члан 16. изборног правила 09/2013 где се јасно каже да се за гласање као начин идентификације бирача користе сва важећа документа са изузетком возачке дозволе која мора бити издата на Косову (извод из закона и изборних правила)“, навео је Веселиновић у саопштењу.

Веселиновић је указао да то административно упутство крши закон и изборна правила која је ЦИК дужан да спроводи.

„Тако је било на свим претходним изборима и сада је неко одлучио да донесе другачију одлуку, одлуку која је политичка и незаконита и да забрани коришћење дозвољених докумената и да сва документа за идентификацију морају бити издата на Косову“, истакао је Веселиновић и додао да је од суштинског значаја да се закони и изборна правила поштују.

Он је рекао да је та одлука ЦИК-а „директно уперена против српског народа на Косову и има за циљ да онемогући што већем броју Срба са правом гласа да гласају и бирају своје представнике“.

„Наглашавам да је апсолутно противзаконито да Централна изборна комисија доноси одлуке којима се крши закон, који је правни акт јаче снаге, као и да се у току изборног процеса мењају изборне регулативе којима се најдиректније онемогућава право гласа грађанима српске националности“, наводи се у саопштењу.

(Бета)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар