Вијести РС и матица

Кон: Кризни штаб је био јединствен – ванредно стање треба укинути

„ОДАВНО СЕ ЗНАЛО ДА ЋЕ БИТИ УКИНУТО У ДЕВЕТОЈ ИЛИ ДЕСЕТОЈ НЕДЕЉИ ЕПИДЕМИЈЕ“
  •  Члан Кризног штаба, пуломолог Бранислав Несторовић: Вирус је толико ослабио да препоручујем свима да изађу напоље и инифицирају се јер ће имати веома благе симптоме
  • Дарија Кисић-Тепавчевић: „Ношење маски у затвореним просторима и опште мере попут проветравања, прања руку, јесу јако битне иако делују банално

ЕПИДЕМИОЛОГ Предраг Кон изјавио је данас да стручњаци из Кризног штаба нису имали „никакве дилеме“ да ванредно стање у Србији треба укинути јер се како је навео, јасно види опадање активности корона вируса.

Он је на конференцији за новинаре рекао да је међу члановима штаба било размјене мишљења око трајања полицијског часа за 1. мај, али да у вези са укидањем ванредног стана то није било потребно.

„Одавно се знало да ће у деветој или десетој недељи да се укида ванредно стање које је само омогућавало коришћење војске и полиције што је створило ефикасност коју смо имали. Наш циљ није да имамо ванредно стање, већ да се што пре вратимо свакодневном животу“, казао је Кон.

Оцијенио је да се Србија није пребрзо вратила свакодневном животу јер, како је рекао, ипак се види да грађани држе дистанцу.

„Чини се кад се погледа да је све препуно, кафићи, паркови, али ипак видите да се људи држе те дистанце, да иде по двоје. Нисам видео да је било нешто пуно могућности заражавања“, рекао је Кон.

Упитана да ли је струка једногласно подржала укидање ванредног стања или је таква одлука посљедица компромиса с политичарима, замјеница директорке Института Србије за јавно здравље „Милан Јовановић-Батут“, Дарија Кисић Тепавчевић узвратила је питањем „какав компромис може да постоји када је реч о здрављу?„.

„Све наше стручне одлуке биле су једногласне и униформне, мада смо ми епидемиолози најригиднији и сагледавамо значај чак и два дана“, казала је она.

Кисић Тепавчевић је навела да је „присуство вируса сада много мање“ него прије два мјесеца и да сви бројеви показују да је сада много безбједније враћати се свакодневним активностима.

Додала је да социјална дистанца остаје основна мјера превенције док траје циркулација вируса.

„Ношење маски у затвореним просторима и опште мере попут проветравања, прања руку, јесу јако битне иако делују банално“, казала је Кисић Тепавчевић.

Упитан о изјави члана Кризног штаба, пуломолога Бранислава Несторовића, да је вирус толико ослабио да „препоручује свима да изађу напоље и инифицирају се јер ће имати веома благе симптоме“, Кон је казао да као епидемиолог никада не смије ни у једној прилици да препоручи заражавање.

„То је супротно послу епидемиолога да спречи сваку могућност заражавања. Иако се чини да постоје огромне разлике међу члановима Штаба, њих нема, али има другачијих односа према јавној речи“, казао је Кон.

Додао је да је извјесно да ће вирус нестати за неколико недјеља и да ће се послије тога спорадично појављивати.

„Доћи ћемо до тога да ће свако сам морати да процењује ризик и да се понаша у складу с тим“, казао је Кон.

Упитан колико је људи у Србији сахрањено као да су заражени, а да нису ушли у званичну статистику, Кон је рекао да нема тај податак, али да је сигурно било таквих случајева, док је Кисић Тепавчевић навела да су то „спорадични случајеви“.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар