Вијести Федерација/БиХ

Прекинута конститутивна сједница Комисије за припрему избора Савјета министара

ЗА ПРЕДСЈЕДНИКА КОМИСИЈЕ ПРЕДЛОЖЕН СТАША КОШАРАЦ (СНСД)
  • Члан Комисије Бранислав Бореновић (ПДП) најавио да ће, ако Зоран Тегелтија буде кандидат за предсједавајућег Савјета министара, са обје руке гласати против, јер сматра да је он „гробар економије Републике Српске“

КОНСТИТУТИВНА сједница Комисије за припрему избора Савјета министара прекинута је данас у Сарајеву у моменту предлагања кандидата и избора предсједавајућег овог тијела и његових замјеника.

На приједлог члана комисије Ненада Нешића (ДНС) сједница је прекинута након што је резултат гласања био шест према шест /два члана нису била присутна/ и када је постало очигледно да предложени кандидати не могу добити већину.

Парламентарна већина предложила је Сташу Кошарца /СНСД/ за предсједавајућег, а Предрага Кожула (ХДЗ) и Халида Гењца (СДА) за замјенике.

„Сједница би требало да буде настављена послије новогодишњих и божићних празника. Очекујем да ће у наставку сједнице бити испоштована политичка воља народа исказана на изборима“, рекао је Нешић новинарима.

Он сматра да се у овом случају ради о опструкцији и онемогућавању избора предсједавајућег Савјета министара.

Нешић је поновио да сви српске представници у заједничким институцијама БиХ треба да поштују и спроводе ставове и одлуке кључних институција Републике Српске.

Члан Комисије Бранислав Бореновић /ПДП/ потврдио је да је данас гласао против предложених кандидата због „политичких, демократских и људских разлога“.

Он је изразио незадовољство што клуб посланика у којем се он налази у Представничком дому није консултован у вези са именовањем руководства Комисије.

Бореновић је поручио да ће, ако Зоран Тегелтија буде кандидат за предсједавајућег Савјета министара, са обје руке гласати против, јер сматра да је то „гробар економије Републике Српске“.

Саша Магазиновић (СДП) потврдио је да Комисија данас није изабрала своје руководство, истичући да приједлог парламентарне већине (СНСД, ХЏ, СДА) није прошао, јер у комисији та коалиција нема већински капацитет.

Он сматра да поменута парламентарна већина тренутно нема пресудни капацитет за избор предсједавајућег Савјета министара ни у Представничком дому.

Магазиновић је додао да СДП као опозициона странка неће подржати Зорана Тегелтију уколико он буде предложен као кандидат за предсједавајућег Савјета министара.

Комисију чини 14 чланова, и то Халид Гењац (СДА), Сташа Кошарац (СНСД), Предраг Кожул (ХДЗ БиХ), Бранислав Бореновић (ПДП), Џенан Ђонлагић (ДФ), Саша Магазинвић (СДП БиХ), Драган Мектић (СДС), Предраг Којовић (Наша странка), Едита Ђапо (СББ), Јаков Галић (СП), Ненад Нешић (ДНС), Јасним Емрић (А-СДА), Мирсад Кукић (ПДА) и Аида Баручија (Независни блок).

Предсједништво БиХ још није упутило званичан приједлог кандидата за предсједавајућег Савјета министара, иако су консултације обављене, а у јавности је одавно познато име Зорана Тегелтије за ту функцију.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар