Вијести Федерација/БиХ

Тегелтија: Представнички домсе бави популизмом и угрожава подјелу власти у БиХ

УПОЗОРИО ДА ПАРЛАМЕНТ БиХ НЕМА ПРАВО ДА ФОРМИРА КОМИСИЈУ ЗА ИСПИТИВАЊЕ СТАЊА У ПРАВОСУЂУ

ЗАКЉУЧЦИ Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, односно два од три закључка, представљају директно нарушавања демократске подјеле власти на законодавну, извршну и судску, изјавио је предсједник ВСТС Милан Тегелтија.

„Закључак којим се тражи подношење оставки предсједника и чланова ВСТС ни на који начин не обавезује ВСТС БиХ и његове чланове. Посланици парламента БиХ имају лак начин да се кроз редовну парламентарну процедуру, кроз оба дома парламента, ријеше овог сазива ВСТС, уколико им смета. Путем доношења новог Закона о ВСТС. Овакав позив на подношење оставки је супротан принципу подјеле власти и представља популизам у свом класичном облику“ – нагласио је Тегелтија.

Други закључак Представничког дома око формирања истражне комисије парламента за испитивање стања у правосуђу, а посебно у ВСТС, потпуно је ван надлежности парламента БиХ и представља грубо мијешање законодавне власти у рад органа судске власти и као такав је потпуно бесмислен, недопуштен и директно нарушава независност правосуђа и као такав потпуно непроводив“ – упозорио је Тегелтија.

Подсјетио је да је ВСТС прошле године Савјету министара, односно Министарству правде БиХ доставио иницијативу за измјену или доношење новог Закона о ВСТС усклађеног са препорукама Европске Комисије.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар