Вијести Федерација/БиХ

Тегелтија: Стране судије у Уставном суду ограничавају суверенитет БиХ

НАГЛАСИО ДА НИ НИ ОСТАЛИ У ВСТС НЕ МОГУ ИГНОРИСАТИ ОДЛУКЕ НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РС

ПРЕДСЈЕДНИК Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија оцијенио је да стране судије у Уставном суду БиХ нису срећно рјешење јер они, као и високи представник, ограничавају суверенитет БиХ.

„То није само мој став, већ и више судија Уставног суда, међу којима је Мирсад Ћеман. То је правна чињеница за коју нико ко се имало разумије у право не може да тврди другачије“, рекао је Тегелтија новинарима.

Он је истакао да БиХ, уколико заиста жели да буде суверена, мора да има домаће институције које одлучују о свим животним питањима.

Истакавши да не коментарише одлуке политичких странака и политичке изјаве, Тегелтија је додао да ће накнадно изнијети свој став поводом најновије одлуке највиших званичника Републике Српске да њени представници у институцијама БиХ обуставе рад на одлучивању о било ком питању из надлежности органа БиХ док не буде усвојен закон о Уставном суду БиХ у чијем саставу не би било страних судија.

„Уколико надлежне институције Републике Српске донесу такву званичну одлуку, тада ћу имати свој став. ВСТС је институција која је настала преносом надлежности и у њему су представници из Републике Српске који је представљају, те Подвијеће Српске које има обавезу према Републици Српској“, рекао је Тегелтија.

Наводећи да представници Републике Српске у ВСТС-у, међу којима је и он, не могу игнорисати ставове Српске о томе, Тегелтија је рекао да не може ни прејудицирати какве ће одлуке бити у погледу ВСТС-а.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар