Вијести Федерација/БиХ

У БиХ и Хрватској похапшено 20 кријумчара илегалних миграната из Турске

ПРОШВЕРЦОВАЛИ 100-200, А ПО ЈЕДНОМ УЗИМАЛИ И ДО 10.000 КМ

ТУЖИЛАШТВО БиХ и Гранична полиција БиХ, заједно с УСКОК-ом и МУП-ом Р Хрватске спровели су опсежну акцију усмјерену на више од 20 особа, осумњичених за организирано кријумчарење илегелних емиграната преко БиХ и Хрватске према земљама ЕУ.

Све је изведено у оквиру координисаних међународних операција, кодних назива „Таурус“ и „Окс“ које су завршене хапшењем и претресима више од 20 осумњичених особа, на подручју БиХ и Хрватске.

Ради се о особама које су под истрагом и осумњичене да су од почетка 2018. године, дјелујући као организиована група, учествовале у незаконитим активностима, превоза, скривања и кријумчарења илегалних емиграната преко подручја БиХ и Хрватске према земљама ЕУ.

Истрагом је утврђено да је почињено кријумчарење великог броја илегалних емигранта, њих најмање између 100-200, за чије су кријумчарење осумњичени починитељи узимали велике новчане износе, који су досезали и до више од 10.000 КМ, те на тај начин остварили велику незакониту имовинску корист.

Већина емиграната кријумчарена је с подручја Републике Турске, одакле су организатори ових незаконитих активности, као и с подручја Косова, а у спровођењу и реализацији акције, подршку је дала и Међународна организација за миграције ИОМ, а у једном сегменту остварена је сарадња са структурама ЕУРОПОЛ-а.

Ради се о сложеној међународној операцији, у оквиру које су  активности договаране у сталној комуникацији и координисане истодобно у обје државе.

Осумњичени који су ухапшени у БиХ биће предати поступајућем тужиоцу Посебног одјела за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, који ће их испитати и након тога донијети одлуку о покретању приједлога за одређивање мјера притвора или мјера забране, сукладно закону, саопштено је из Тужилаштва БиХ.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар