Вјере Одабрано

Додик у честитки Порфирију: На многаја љета – и ми у Српској кличемо „Аксиос!“

„ВАША СЛУЖБА САДА ЈЕ УПИСАНА У ВЈЕЧНОСТ, УТКАНА У ИСТОРИЈУ И ВЕЗАНА ЗА НЕБО“
  • „Трон у који сте данас и званично сјели носи и велику одговорност. Kрст који носите је тежак, али српски народ у Републици Српској и широм свијета вјерује да ћете брод Српске православне цркве наставити да водите мудро као до сада“

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик честитао је данас Његовој светости патријарху српском Порфирију устоличење у древни трон српских патријарха у Пећкој патријаршији.

– Ваша светости, овим путем желим Вама и свим архијерејима Српске православне цркве у име српског народа у Републици Српској и БиХ да упутим честитку и пренесем радост због устоличењa у древни трон српских патријарха у Пећкој патријаршији на Косову и Метохији – навео је Додик у честитики објављеној на Инстаграму.

Додик је истакао да цијели српски народ и цијели православни свијет данас кличу: „Аксиос!“, потврђујући да је Његова светост патријарх Порфирије достојан трона Светог Саве.

– Овим чином стали сте у ред наших светих патријарха који су устоличени на Косову и Метохији, тиме потврђујући важан континуитет српског православног народа на Косову и Метохији, а чином устоличења потврђена је пуноћа Српске православне цркве, што је посебно важно за очување српског духовног и културног идентитета у јужној српској покрајини, али и широм свијета – нагласио је Додик.

Оцјенио је да је у данашње тешко вријеме овоземаљских искушења и притисака на српски народ да одступи од свог идентитета, посебно важно да је устоличење обављено баш на том светом мјесту, на Косову и Метохији, који су, како је и сам патријарх рекао, српско име и презиме.

Додао је да је патријарашка служба Његове светости овим чином уписана у вјечност, уткана у историју и везана за небо.

– Трон у који сте данас и званично сјели носи и велику одговорност. Kрст који носите је тежак, али српски народ у Републици Српској и широм свијета вјерује да ћете брод Српске православне цркве наставити да водите мудро као до сада, да ћете наставити проносити ријечи љубави, међусобног уважавања и да шаљете поруке мира и помирења – навео је Додик.

Он је у лично име, али и у име цијелог српског народа у Републици Српској и БиХ, пожелио патријарху Порфирију много здравља, снаге да се одупре искушењима и притисцима и мудрости да настави пут својих светих претходника.

– На многаја и блага љета – навео је Додик у честитки.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар