Вјере

Владика Јефрем гради манастир Милошевац код Приједора

ДОДИК: ИЗГЛЕДА ФЕНОМЕНАЛНО – ДРЖАВА ЋЕ ПОМОЋИ ДА БУДЕ ЗАВРШЕН
  • Милорад ДОДИК: „За наш народ, а поготово за нашу Цркву и вјерујући народ, веома је значајно да се посветимо изградњи оваквих објеката, манастира, цркава. Његово преосвештенство, владика Јефрем, познати је неимар који је иза себе оставио значајан број цркава које су изграђене, манастира и сигурно то није крај. Радићемо још на томе!“
  • Владика ЈЕФРЕМ: На овом локалитету је постојао средњевјековном манастир који је порушен у првој половини 16. вијека. То је вријеме послије пада Јањачке бановине када су и ови простори пали под турску власт. Манастир је порушен и остао је само локалитет, топоним који се зове Црквена

СРПСКИ члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је са Његовим преосвештенством епископом бањалучким Јефремом посјетио данас манастир Милошевац у Чиркин Пољу код Приједора, најавио је помоћ за његов завршетак.

„Манастир изгледа феноменално, грађевински је веома захтјевно урађен. То је оно што краси овдје све наше црквене објекте, да се граде по најбољим стандардима и најбољим техникама. Овдје сам дошао да се упознам са достигнутим нивоом радова и да видимо шта је неопходно помоћи да то буде завршено у неком року који се овдје очекује“, рекао је Додик новинарима током посјете.

Он је истакао да ће са новом градском влашћу у Приједору бити изграђен пут, а помоћи ће и у завршетку изградње конака и осликавању овог манастира у изградњи.

„За наш народ, а поготово за нашу Цркву и вјерујући народ, веома је значајно да се посветимо изградњи оваквих објеката, манастира, цркава. Његово преосвештенство, владика Јефрем, познати је неимар који је иза себе оставио значајан број цркава које су изграђене, манастира и сигурно то није крај. Радићемо још на томе!“, поручио је Додик.

Он је додао да је Републици Српској веома значајно да се обнављају порушени манастири и цркве.

„То подржава наш народ, који високо вјерује у Српску православну цркву. То је веома значајно како бисмо могли имати подстрек да овакве објекте завршавамо онако како је предвиђено“, рекао је Додик.

Владика бањалучки Јефрем је рекао да је ријеч о средњевјековном манастиру који је постојао на овом локалитету и који је порушен у првој половини 16. вијека.

„То је вријеме послије пада Јањачке бановине када су и ови простори пали под турску власт. Манастир је порушен и остао је само локалитет, топоним који се зове Црквена. Тако се зове гробље, а то значи да је то била црква односно манастир. Дошло је вријеме да смо ријешили да обновимо манастир , благодарећи чињеници да је овај простор очуван и да није изграђен“, рекао је владика Јефрем.

Владика је додао да обнова не иде лако, али иде добро, да се сада изводе груби грађевински радови, те изразио наду да би се у наредне три до четири године много посла могло привести крају.

„Данас смо имали прилику да дочекамо господина Додика и новог градоначелника Приједора Далибора Павловића и њихова посјета неће остати незапажена и код наших вјерника и осталих грађана“, рекао је владика Јефрем.

Посјети је присуствовала је и министар финансија Републике Српске Зора Видовић.

Манастир је посвећен Покрову Пресвете Богородице и његова обнова и изградња почела је 2018. године, а епископ бањалучки Јефрем је новембра исте године освештао темеље манастира.

Манастир Милошевац, налази се у насељу Чиркин Поље, поред рјечице Милошевице, на локалитету Црквине.

Овај манастир се први пут у литератури помиње у шематизму православне Митрополије и архидијацезе Митрополије Дабробосанске 1884/85/86. годину у којем се наводи да је код Приједора био православни манастир, гдје је сада равница обрасла шумом која се назива Калуђерско поље.

Манастир Милошевац је страдао, као и остали манастири на овом подручју, током аустријско-турског рата од 1683. до 1699. године.

Године 2019. манастир је посјетио и блаженопочивши патријарх Иринеј.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар