Влада РС

Институту за јавно здравље 1,25 милиона марака за набавку 25.000 тестова

КОМПЕНЗАЦИОНИ ФОНД: ПОМОЋ ОД 13,6 МИЛИОНА КМ ФИРМАМА У КОЈИМА РАДИ 18.000 РАДНИКА
  • Компензадиони фонд за адаптацију и санацију зграде старе бањалучке хирургије одобрио 1,3 милиона марака како би се до јесени спремила за ковид болницу са 350 лежаја за случај потребе
  • Предсједник Владе РС Радован ВИШКОВИЋ: „Не смијемо сједити скрштених руку и чекати шта ће се дешавати. Боље да нас критикују сада за нешто што смо урадили него касније за нешто што нисмо урадили. Све ће бити транспарентно и јавно

НА ТРЕЋОЈ сједници Компензационог фонда, његов Управни одбор је донио одлуку да се помогне 2.865 привредних субјеката у којима је запослено 18.000 радника, рекао је јуче Радован Вишковић, предсједник Владе РС након сједнице.

Он је појаснио да ће им бити издвојено 13,6 милиона марака помоћи, те да се ради о оним предузећима која нису била у групи привредних субјеката којима је због короне забрањен рад, већ у групи предузећа која нису могла пословати због проблема с добављачима и тржиштима.

„Ви знате да смо ми најавили да ћемо ићи с том врстом помоћи и данас смо коначно донијели ту одлуку. Проведене су све процедуре, прегледани сви захтјеви и овај број субјеката испуњава услове по нашем Правилнику који је донијела Влада“, рекао је јуче Вишковић.

Он је додао да је још неколико субјеката у процесу обраде, те да ће сви они који буду испуњавали услове накнадном провјером бити укључени у исплату средстава.

„У разговору с Унијом удружења послодаваца, Привредном комором, кад се све заврши онда ћемо обрадити све пристигле захтјеве, а поготово који су означени као захтјеви који не испуњавају услове. Ако се било гдје установи да има нека грешка и тим ће бити дозначена средства. Урадићемо све да не дође до било какве грешке у додјели тих средстава. Сви који испуњавају услове биће и обештећени из Компензационог фонда РС“, рекао је Вишковић.

Он је нагласио и да је донесена одлука да се Институту за јавно здравство пребаци 1,25 милиона марака за набавку 25.000 тестова, али је и додао да то не значи да сада нема тестова на располагању, већ да се набављају тестови на вријеме.

Осим тога, како је рекао, дозначено је из Фонда 1,3 милиона марака за адаптацију и санацију зграде старе хирургије како би се до јесени спремила за ковид болницу у случају потребе.

Додао је да болница мора да има све садржаје и 350 лежаја како би могла на адекватан начин бити употријебљена за случајеве оболијевања од ковида.

„Не смијемо сједити скрштених руку и чекати шта ће се дешавати. Боље да нас критикују сада за нешто што смо урадили него касније за нешто што нисмо урадили. Све ће бити транспарентно и јавно. Надам се да неће бити претјерано жалби и оспоравања, што нас може успорити, али морамо поступати по Закону о јавним набавкама“, рекао је Вишковић.

Нагласио је и да је донесена одлука да се помогне Центру за професионалну рехабилитацију и запошљавање инвалида тако што им је из Фонда одобрено 238.000 како би им се одблокирали рачуни у Управи за индиректно опорезивање БиХ за неплаћене дугове. Вишковић је рекао да је прво с Миром Џакулом, директором УИО, разговарао о томе како да се дуг репрограмира, али да је на крају одлучено да се ради о таквом дугу који није могуће ријешити без помоћи Владе РС.

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар