Влада РС Главно

Лукач: Нико не смије да насрће на објекте као што су Палата Републике или Народна скупштина

„СВАКО МОЖЕ МИРНО ДА ШЕТА БАЊАЛУКОМ, САМО ДА ПРИТОМ НЕ ВРИЈЕЂА И НЕ ПРИЈЕТИ“
  • „МУП Српске девет мјесеци је толерисао окупљања на Тргу Крајине која су у првих неколико мјесеци билс мирна и достојанствена, али се то у предизборној кампањи претворило у нешто друго. Политичари су свјесно злоупотријебили групу ‘Правда за Давида’ и скренули истрагу и сва дешавња у потпуно другом смјеру“
  • „Федерални политиачри покушавају да овакве ситуације у Српској искористе да поново покрену реформу полиције која је за нас апсолутно завршена ствар. Ми имамо своје надлежности у складу са законом и Уставом. И Дејтон нам то омогућава и од тих принципа нећемо одступити“

МИНИСТАР унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач изјавио је да у сриједу навече у Бањалуци није било инцидената, да су се грађани који подржавају Давора Драгичевића окупили и мирно прошли поред Трга Крајине улицама којима су хтјели, те додао да протестна шетња није забрањена.

Лукач каже да свако може мирно да шета Бањалуком и да изражава незадовољство одређеним стварима, али не може да вријеђа било кога и упућује пријетње најгоре врсте.

„Нико не може да покреће акције према објектима који се посебно обезбјеђују као што су Палата Републике или Народна скупштина, у коју су покушали да уђу за вријеме одржавања сједнице. То је противзаконито“, рекао је Лукач.

Према његовим ријечима, није дозвољено да било ко силом покушава да склони полицију и уђе у такве објекте.

Он каже да је МУП Српске девет мјесеци „толерисао окупљања на Тргу Крајине“ и нагласио да су скупови „у првих неколико мјесеци били мирни и достојанствени, али да се то у предизборној кампањи претворило у нешто друго, а политичари су свјесно злоупотријебили групу ‘Правда за Давида’ и скренули истрагу и сва дешавaња у потпуно другом смјеру“.

„Они су спријечили полицију и тужилаштво да раде на прави начин свој посао, јер под таквим притисцима шта год да је урадила полиција или тужилаштво били су осуђивани да нешто прикривају. Тиме смо изгубили девет мјесеци које смо могли да искористимо за квалитетну истрагу“, рекао је Лукач за за РТРС.

Он је нагласио да су поступци полиције током дешавања у Бањалуци у уторак били апсолутно у складу са законом.

Говорећи о коментарима федералних политичара у вези са догађајима у уторак, међу којима и хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића који је рекао да је „полиција Српске геноцидна“ и да је потребна њена реформа, Лукач је навео да се такви иступи из ФБиХ и са нивоа БиХ не дешавају први пут.

„Они покушавају да овакве ситуације у Српској искористе да поново покрену реформу полиције која је за нас апсолутно завршена ствар. Ми нећемо учествовати у било каквој реформи полиције. То је потпуно завршена ствар и то се неће десити. То су њихове жеље да укину полицију Српске, да она не постоји, да сутра буде ‘неки МУП БиХ’ који ће из Сарајева да контролише све што се дешава у БиХ. Ми имамо своје надлежности у складу са законом и Уставом. И Дејтон нам то омогућава и од тих принципа нећемо одступити“, поручио је Лукач.

(Срна)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар