Vlada RS Glavno

MUP Srpske dobio dva „Despota“, potpisan ugovor za još osam

LUKAČ: UPOTREBA – OD ELEMENTARNIH NEPOGODA DO BORBE PROTIV KRIMI-GRUPA I TERORISTA

DVA  „Despota“ isporučena su danas MUP -u RS i predstavljena u Centru za obuku u Zalužanima.

„Ovo je višenamjensko vozilo koje će služiti ne samo policiji nego i građanima u slučaja poplava i drugih vremenskih nepogoda, te drugih situacija“, rekao je je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Vlada RS uložila je oko milion maraka u razvoj ovog vozila.

Lukač je istakao da je danas potpisan ugovor za još osam vozila, te izrazio nadu da će jedan broj vozila do kraja godine biti u njihovoj specijalnoj antiterorističkoj jedinici.

„Ova vozila su nabavljena u cilju zaštite naših građana, njihove imovine. Zbog elementarnih nepogoda, ali i za borbu protiv organizovanih kriminalnih grupa i borbu protiv potencijalnih terorista koji se eventualno pojave na teritoriji RS“, rekao je Lukač.

„Despot“ ima pogon na sva četiri točka i pripada kategoriji savremenih oklopnih vozila.

Osnovni koncept vozila bazira se na višenamjenskoj šasiji sačinjenoj od savremenih sklopova pogona i prenosa snage, te nezavisnom sistemu oslanjanja koji omogućava visok stepen pokretljivosti u svim terenskim i vremenskim uslovima.

Vozilo se može koristiti za patrolne i izviđačke misije, kao komandno vozilo, za prevoz i podršku jedinica specijalne operacije, za protivterorističku borbu, protivoklopnu borbu, kontrolu granica i teritorije, za osmatranje, čak i kao sanitetsko vozilo.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar