Влада РС Главно

Шеранић: Планирамо укидање карантина за особе са лакшим симптомима вируса корона

МОРАМО ПРЕЋИ НА ФУНКЦИОНИСАЊЕ ЗДРАВСТВЕНОГ СИСТЕМА СА ВИРУСОМ КОРОНА У РС“
  • „Активираћемо службе породичне медицине и сестре из тих служби да два пута дневно провјеравају здравствено стање тих лица, како бисмо имали евиднентне податке везано за њихово напредовање“
  • „Ниједна држава, па ни Република Српска, не може искоријенити вирус корона и себи поставити циљ да мјере држи до тренутка када у Српској више неће бити овог вируса“

АЛЕН Шеранић, министар здравља и социјалне заштите РС, најавио је да се у наредном периоду планира укидање карантина за особе са лакшим симптомима вируса корона.

Шеранић је, на прес конференцији, одговарајући на питање новинара, појаснио да ће ти људи боравити у кући.

„Имаћемо потпуно другачији систем надзора њиховог стања, који неће подразумијевати да ће ти људи морати да зову ХЕС, него ћемо активирати службе породичне медицине и сестре из тих служби да два пута дневно провјеравају здравствено стање тих лица, како бисмо имали евиднентне податке везано за њихово напредовање“, рекао је Шеранић.

Истакао је да постоје јасне препоруке које ће издати свим особама која буду позитивни на вирус корона, а која буду боравила кући, као и њиховим укућанима како и на који начин да се понашају, да би спријечили даљу прогресију болести.

„Ми морамо прећи на механизам функционисања здравственог система са вирусом корона у РС. То не могу бити мјере које смо имали на почетку, овај се вирус мијења, нови је и сви ми у окружењу и земљама Европе своје мјере мијењамо, процјењујемо и прилагођавамо тренутној ситуацији“, истакао је Шеранић.

Он је нагласио да јавност мора да зна да ниједна држава, па ни Република Српска, не може искоријенити вирус корона и себи поставити циљ да мјере држи до тренутка када у Српској више неће бити овог вируса.

„Због тога стално говорим да се морамо научити живјети са овим вирусом и да се као и становници других земаља морамо привићи на мјере и норме понашања. Морамо се фокусирати на јачање дисциплине и начин понашања када је ријеч о спречавању ширења овог вируса“, појаснио је Шеранић.

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар