Federacija/BiH

Dodik: Sramota je što Predsjedništvo BiH ide u Beograd bez zajedničkih stavova

„KOMŠIĆ NITI NAS JE SAZVAO, NITI JE INICIRAMO DA NEŠTO DOGOVORIMO TELEFONOM“
  • „Trebalo je riješiti pitanje međudržavnog ugovora Srbije i BiH o dodirnim tačkama kuda će prolaziti autoput Beograd-Sarajevo, ali ništa od toga nije urađeno
  • „Najbolje bi bilo brzo formirati Savjet ministara, i to u roku od sedmicu ili dvije, i krenuti sa rješavanjem ekonomskih pitanja, te zamoliti Tursku i Srbiju da BiH daju dodatni period za usaglašavanja

SRPSKI član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je sramota što članovi Predsjedništva BiH sutra u Beograd na trilateralni sastanak BiH-Srbija-Turska idu bez zajedničkog stava, istakavši da predsjedavajući Željko Komšić nema inicijativu za dogovor.

Dodik je istakao da se u vrijeme kada je bio predsjedavajući Predsjedništva BiH zalagao da se riješi pitanje državnog ugovora sa Srbijom i Turskom, te da je i od Savjeta ministara u tehničkom mandatu tražio da se to riješi.

On je istakao da Predsjedništvo BiH niko ne uvažava u Savjetu ministara u tehničkom mandatu.

Naglasivši da je trebalo riješiti pitanje međudržavnog ugovora Srbije i BiH o dodirnim tačkama kuda će prolaziti autoput Beograd-Sarajevo, Dodik je ponovio da ništa od toga nije urađeno.

Ovo je sramota, mi naprosto idemo tamo, a predsjedavajući nema inicijativu da se nešto desi i dogovori. Niti nas je sazvao, niti komuniciramo telefonom, rekao je Dodik za Federalnu televiziju.

Dodik je upitao o čemu bi se u takvoj situaciji moglo pričati na sastanku u Beogradu.

On je naveo da je od turskog predsjednika Tajipa Redžepa Erdogana, koji je ljetos boravio u BiH, tražio da omogući BiH povoljniji ugovor nego što ima sa Srbijom.

Dodik je rekao da je pitanje, ukoliko se ponudi zajednička izjava u Beogradu, šta bi u ime BiH trebalo pisati u tom dokumentu, budući da nema usaglašenog stava među članovima Predsjedništva BiH.

Srpski član Predsjedništva BiH smatra da bi najbolje bilo brzo formirati Savjet ministara, i to u roku od sedmicu ili dvije i krenuti sa rješavanjem ekonomskih pitanja, te zamoliti Tursku i Srbiju da BiH daju dodatni period za usaglašavanja.

Kada je riječ o „gulenovcima“ čije izručenje od BiH traži turski predsjednik, Dodik je naveo da je to dodatni problem, ali da nije odgovoran da odgovora na to pitanje.

„Riječ je o turskim građanima. Treba uraditi kao što se radi i u slučajevima kada BiH traži izručenje svojih građana. Ako Turska traži izručenje svojih građana i ako ti ljudi nemaju državljanstvo ove zemlje, zašto ih onda zadražavamo ovdje?“, upitao je Dodik.

(Tanjug)

1 komentar

  • Jeste gospodine Dodik, sramota je, ali je sramota i što su akademik Bećković i profesor Lompar, dva giganta srpske kulturne elite, bili prisiljeni da odustanu od učešća u programu povodom 800 godina samostalnosti SPC (i tako sačuvaju obraz), jer nisu htjeli da učustvuju u toj farsi koja je kulminirala dodjelom najvišeg crkvenog odlikovanja bugojanskom muftiji i nekoliko drugih odlikovanja njegovim rektalnim speleolozima i lažnim doktorima nauka. Ne, to se ne odnosi na vas, vi ste možda i zaslužili svoj orden, prevashodno za pregalaštvo u traženju kompromisa unutar Srpske za njeno očuvanje. No to vas ne čini imunim na krivicu za saučesništvo u udaranju u Alekove daire, predaji Kosmeta ili njegovoj zamjeni za ujedinjenje Srpske i Srbije, ideja koju pozadugo promovišete, previđajući da Laktaši mogu i da nestanu sa srpske mape ali da Dečani ne smiju.
    To je, gospodine Dodik, mnogo veća sramota nego šta priča tamo neki beznačajni Iznogud Komšić, čiji vam dnevni izlivi ludila služe ponajprije kao smokvin list za pokušaj prikrivanja činjenice da je car go, dok mu vi (makar i po službenoj dužnosti) suflirate „Aco, odijelo ti stoji k’o saliveno“.
    Mi boljeg u Srpskoj od vas nemamo danas, gospodine Dodik, ali to ne bi trebalo da kod vas stvara uobrazilju da vam je dozvoljeno da radite sve kako vam volja. Vi znate za onu „kako radili tako nam i Bog pomogao“. Bog kojeg nas je naučo da slavimo isti onaj čije ime nosi orden što ga ponese bivši prodavac eksera na kilo u Londonu i tako ga vječno ukalja. Vi se potrudite da ne ukaljate ime njegovog oca.

Klikni ovde da postaviš komentar