Федерација/БиХ

Додик: Српској није потребан авантуризам, али ће тражити своје отете надлежности

НА ПАЛАМА ОДРЕАГОВАО НА КОМШИЋЕВУ ПРИЈЕТЊУ ДА ЋЕ ЗАВРШИТИ „У ХАГУ ИЛИ ПОД ЗЕМЉОМ“
  • Наши потези неће бити мимо Устава и тражићемо да се афирмише уставна структура у БиХ онако како то тамо пише, а не како је то неко насиљем наметао, а сада хистеричним изјавама Комшић покушава да очува оно што је отето
  • „У Народној скупштини ће бити предложено на који начин треба да се то ријеши.  Разговараћемо са факторима у БиХ и у првој фази предложићемо им неке мјере око којих мислимо да треба да се договоримо… Стране за договор у БиХ су два ентитета и три конститутивна народа, а никакав заједнички ниво, никакво Предсједништво, Парламентарна скупштина или Савјет министара
  • Ми ћемо као скупштина предложити разговоре Парламенту Федерације БиХ и предложићемо осталим конститутивним народима да се разговара. Ми ћемо предлагати повлачање споразума о војсци, суду и тужилаштву, индиректним порезима и све оно што су наметнули високи представници и у то не треба нико да сумња

СРПСКИ члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је веома добро разумио посљедњу изјаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Жељка Комшића и да тако раде они који су раније нешто отели, па сад то опљачкано бране.

Поводом Комшићеве изјаве да ће свако ко покуша да отме надлежности од БиХ завршити у Хагу или под земљом, Додик је позвао предсједавајућег Предсједништва БиХ да покаже гдје у Уставу и у Дејтонском споразуму пише о тим надлежностима за војску, правосуђе...

Додик је новинарима на Палама рекао да Комшић, заједно са ОХР-ом, који се ставио на њихову страну, тврди да он /Додик/ нешто пријети.

А то што Комшић каже да сви они који нешто покушају, као што сам ја нешто најавио, заврше у затвору или под земљом, то није никаква пријетња. Наравно, ја сам то веома добро разумио, поручио је Додик.

Он је поновио да Република Српска нема потребу ни за каквим авантуризмом и да ће, све што се буде радило, радити да се ојача изворни Дејтонски мировни споразум.

Наши потези неће бити мимо Устава и тражићемо да се афирмише уставна структура у БиХ онако како то тамо пише, а не како је то неко насиљем наметао, а сада хистеричним изјавама Комшић покушава да очува оно што је отето, нагласио је Додик и додао да то има своју процедуру.

Према његовим ријечима, у Народној скупштини ће бити предложено на који начин треба да се то ријеши.

Разговараћемо са факторима у БиХ и у првој фази предложићемо им неке мјере за које мислимо да треба да се договоримо“, истакао је Додик и поновио да су стране за договор у БиХ два ентитета и три конститутивна народа, а никакав заједнички ниво, никакво Предсједништво, Парламентарна скупштина или Савјет министара, каже Додик.

Према његовим ријечима, то што је неко вјештачки то покушао да наметне, дио је заблуде.

Додик је упитао: по којој логици, правној или уставној или демократској, ако је неко насиљем натјерао различите структуре власти да у неком ранијем периоду дају сагласност Републике Српске да се приступи споразуму о оружаним снагама БиХ, не може сада изаћи из тог споразума.

„Ми ћемо као скупштина предложити разговоре Парламенту Федерације БиХ и предложићемо осталим конститутивним народима да се разговара. Ми ћемо предлагати повлачање споразума о војсци, суду и тужилаштву, индиректним порезима и све оно што су наметнули високи представници и у то не треба нико да сумња“, поручио је Додик.

Он је нагласио да се неће правити никаква авантура и да ће се ићи полако, прецизно, користећи сва демократска средства.

„Република Српска нема никакву потребу за било каквим авантуризмом. Учинићемо све у оквиру спознаје да 10 мјесеци не функционишу органи власти на нивоу БиХ, а опет Република Српска функционише. Поставља се онда логичко питање шта ће нам ти заједнички органи којих ионако нема, што бисмо то бирали кад постоје само проблеми од њих самих“, рекао је Додик.

Вучићева помоћ говори о промјени односа Београда према српском питању

  • Србија је раније дозначила 32 милиона општинама у Републици Српској за реализацију различитих пројеката, сада још 25 милиона евра, а до краја године биће дозначено и нешто више од три милиона за општине Грахово, Петровац, Дрвар и Гламоч

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је на Палама да помоћ коју данас Србима у Српској и ФБиХ пружа предсједник Србије Александар Вучић и његов тим, говори да је промијењен однос Београда и руководства Србије према српском питању на овом простору.

Наводећи да ће Србија у новембру дозначити 25 милиона евра у буџет Републике Српске, Додик је истакао да је то управо онолико колико ФБиХ краде по систему индиректних пореза Републици Српској.

Додик је истакао да је ова помоћ јуче финализована са предсједником Србије Александром Вучићем и његовим тимом, пошто се ради на изради ребаланса буџета у Србији.

Захвалан сам Вучићу и његовом тиму. Сви ми из Републике Српске смо свјесни да је помоћ коју данас пружа Вучић и његов тим највећа коју је Српска добијала, истакао је Додик.

Он је подсјетио да је Србија раније дозначила 32 милиона општинама у Републици Српској за реализацију различитих пројеката, сада 25 милиона евра, а до краја године биће дозначено и нешто више од три милиона за општине Грахово, Петровац, Дрвар и Гламоч.

Они желе да помогну Србима овдје и ја сам захвалан јер 25 милиона евра помоћи буџету значи веома много у стабилизацији наших финансијских прилика, рекао је Додик.

(Срна)

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар