Федерација/БиХ

Изетбеговић: Хрвати у ФБиХ чине 22%, а имају 40% власти, у БиХ их је 12%, а имају 33% власти

„У КАНТОНИМА У КОЈИМА ХДЗ ИМА ВЕЋИНУ – ДОМИНАЦИЈА ХРВАТА ЈЕ СТООДСТОТНА“
  • „У Средњобосанском кантону, у ком Бошњаци чине 60 одсто становништва, још трпимо реликте такве постратне доминације, попут школског програма из Хрватске и диплома са шаховницом умјесто грба БиХ”

ПРЕДСЈЕДНИК Странке демократске акције Бакир Изетбеговић изјавио је да је у кантонима у којима ХДЗ БиХ има већину доминација Хрвата стоодстотна, те поручио да је потребно изборити се за престанак диктатуре мањине над већином.

„У Средњобосанском кантону, у ком Бошњаци чине 60 одсто становништва, још трпимо реликте такве постратне доминације, попут школског програма из Хрватске и диплома са шаховницом умјесто грба БиХ”, рекао је Изетбеговић.

Предсједник СДА је за портал „Фактор” навео да у Федерацији БиХ, гдје Хрвати чине 22 одсто становништва, у власти учествују са 40 одсто, а на нивоу БиХ, гдје чине 12 одсто становништва, у власти учествују са 33 одсто, те да је то „редовно на рачун Бошњака”.

„Тако да ће се Бошњаци морати у скорој будућности изборити за престанак диктатуре мањине над већином, за позицију која им по Уставу припада – пропорционалну заступљеност у формирању структуре власти”, истакао је Изетбеговић, који је и предсједавајући Предсједништва БиХ.

Говорећи о питању имовине БиХ у Хрватској, Изетбеговић је оцијенио да се та земља може спријечити у „отимању” имовине БиХ, али да очекује отпоре и опструкције и унутар БиХ.

„Увјерен сам да су за рјешавање овог проблема заинтересовани и власници фирми чију имовину Хрватска покушава присвојити без накнаде, без обзира ком народу ти власници припадали. Има ту доста имовине фирми из Републике Српске, тако да ће и српски политичари бити заинтересовани да се она одбрани. Ова тема ће бити разматрана на сједници Предсједништва БиХ почетком јула”, најавио је Изетбеговић.

Говорећи о измјенама Изборног закона, Изетбеговић је оцијенио да постоји „нека минимална шанса да разум превлада” и да се за ове изборе усвоји привремено рјешење како би се избјегла криза у формирању власти.

„То рјешење, наравно, не може бити у нескладу са Уставом Федерације БиХ”, истакао је Изетбеговић.

https://www.nezavisne.com/novosti/svijet/Djevojcica-silovana-i-ubijena-uhapsen-Turcin/482476

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар