Federacija/BiH

Izetbegović: Makronova izjava o BiH kao tempiranoj bombi – teška i neutemeljena

„NIJE TO ONO ŠTO SMO NAUČILI DA FRANCUSKA RADI U EVROPI I NA BALKANU“
  • Lider SDA: „Iz Francuske je otišlo pet ili šest puta više boraca na sirijska ratišta nego iz BiH. U BiH se taj problem rješava. Niko iz BiH u zadnje četiri godine nije otišao, sedam osoba se vratilo, jedna ove godine, pa se može konstatovati da smo se mi ishrvali s tim problemom i da ga Makron ovako vraća u BiH“

PREDSJEDNIK Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je, osvrćući se na izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona, da se Bosna i Hercegovina ishrvala s problemom odlaska boraca na ratišta u Siriji i Iraku.

Izetbegović je Makronovu izjavu da je BiH „tempirana bomba“ okarakterisao kao tešku i neutemeljenu.

„Ovih dana što se dešavalo s odbijanjem davanja kandidatskog statusa i počinjanju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, loša je poruka. Imao je ulogu u tome Makron i dao je teške izjave o NATO-u i BiH. Teške i neutemeljene izjave. Iz Francuske je otišlo pet ili šest puta više boraca na sirijska ratišta nego iz BiH. U BiH se taj problem rješava. Članica smo koalicije, niko iz BiH u zadnje četiri godine nije otišao, sedam osoba se vratilo, jedna ove godine, pa se može konstatovati da smo se mi ishrvali s tim problemom i da ga Makron ovako vraća u BiH. Nije red i nije utemeljeno“, poručio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, blokada EU integracija i dovođenje u pitanje čvrstoće NATO saveza nije ono na šta je BiH naučila od Francuske.

„Nije to ono na šta smo naučili da Francuska radi u Evropi, na Balkanu. Mi se nadamo da će se francuska politika vratiti na liniju ranijih predsjednika prijateljske nam zemlje“, izjavio je Izetbegović.

U opsežnom intervjuu za The Economist, predsjednik Francuske Emanuel Makron je kazao da je Bosna i Hercegovina tempirana bomba tik uz Hrvatsku.

Zvizdić: Na strana ratišta iz BiH otišlo ni manje ni više ljudi nego iz drugih zemalja

PREDSJEDAVAJUĆI Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić tvrdi da „iz BiH na strana ratišta nije otišlo ni manje, ni više građana nego iz bilo koje zemlje zapadnog Balkana ili Evrope“, te da zbog toga „BiH nije i neće biti bilo kakva prijetnja“.

Reagujući na izjavu francuskog predsjednika Emanuela Makrona da BiH predstavlja tempiranu bombu zbog povratka džihadista, Zvizdić je istakao „da je zaustavljen odlazak građana BiH na strana ratišta“, te da „nijedan građanin BiH nije učestvovao u nekom terorističkom aktu u Evropi ili u svijetu“.

„To govori o našoj ozbiljnoj posvećenosti borbi protiv terorizma, a što je rezultiralo i vrlo jasnom konstatacijom u izvještajima relevantnih institucija i agencija koje govore da je BiH vrlo kredibilan partner u borbi protiv terorizma i partner u globalnoj koaliciji u borbi protiv terorističke organizacije `Islamska država`“, navedeno je u pisanoj izjavi Zvizdića.

On kaže da je BiH, prema relevantnim informacijama međunarodnih institucija i agencija, pa i posljednjim izvještajima Stejt departmenta, „značajno napredovala u borbi protiv terorizma i svih oblika ekstremizma“.

Ističući da BiH ostaje posvećena borbi protiv terorizma, Zvizdić je ukazao da podatke o ovim pitanjima treba tražiti direktno od ovlaštenih institucija i agencija iz BiH, jer su samo to prave i relevantne činjenice, odnosno podaci koji mogu biti provjereni.

„Informacije nikako ne treba uzimati od onih koji su nedobronamjerno orijentisani ka BiH i koji takvim izjavama nanose nemjerljivu štetu međunarodnom ugledu i kredibilitetu BiH, koja se nalazi u fazi i evropskih i NATO integracija“, naveo je Zvizdić.

Džaferović: Glavni problem su neke retrogradne snage unutar BiH i u susjedstvu

BOŠNJAČKI član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da j izjava predsjednika Francuske Emanuel Makrona da j „BiH tempirana bomba koja kuca tik kraj Hrvatske“ neutemeljena i da su retrogradne snage osnovni problem BiH.

Džaferović je pozvao predsjednika Francuske da pomogne u tome.

„Mislim da je predsjednik Makron morao da vodi računa jer neke retrogradne snage u okruženju i unutar BiH žele da BiH ima takav problem“, istakao je Džaferović i dodao da je Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić pozvao na sastanak francuskog ambasadora u BiH i da će se nakon tog sastanka znati da li ima potrebe za vanrednom sjednicom Predsjedništva.

Džaferović se takođe osvrnuo i na prijedlog predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Denisa Zvizdića da se obustave plate parlamentarcima, jer Parlament ne radi.

„Svako ima pravo da učestvuje u Parlamentu ali nema pravo da blokira. Mislim da je prijedlog opozicije na dobrom tragu“, istakao je Džaferović koji misli da treba uvesti sankcije za nedolaske – novčane, ali i sankciju oduzimanja mandata.

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar