Federacija/BiH

Orban Dodiku: Želim da počnemo saradnju sa Republikom Srpskom i zato što Vas lično poštujem

NAGLASIO DA PREDSJEDAVAJUĆI PREDSJEDNIŠTVA BiH UMAĐARSKOJ „UŽIVA OZBILJAN RESPEKT“
  • Viktor ORBAN: „Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donijećemo akcioni plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture sa Republikom Srpskom
  • Milorad DODIK: Politika Mađarske podrazumijeva podršku suverenitetu i miru u BiH, ali je zainteresovana i za razvijanje odnosa sa svim dijelovima u BiH. Budimpešta i Banjaluka su veoma blizu i mogu da razviju mnogo obimnije odnose i zato smo tragali za metodom kako da te odnose učinimo što je moguće boljim

PREMIJER Mađarske Viktor Orban rekao je da njegova zemlja poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom.

„Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donijećemo akcioni plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture sa Republikom Srpskom“, rekao je Orban srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku na početku radnog ručka upriličenog u njegovu čast.

Orban je naglasio da želi da što prije počne saradnja Mađarske i Republike Srpske.

„Želim da počnemo tu saradnju i iz ličnih potreba, jer Vas, gospodine Dodik, poštujem lično. U Mađarskoj uživate ozbiljan respekt. Vi ste čovjek koji je spreman da se založi za svoju zajednicu. Kritike protiv Vas su priznanje i ništa drugo. U perspektivi vidim mnogo dodirnih tačaka među nama“, istakao je Orban.

Dodik je naglasio da uvažava Orbana i Mađarsku sa kojom želi uspostavljanje saradnje.

„Hvala Vam na razumijevanju. Hvala Vam na pomoći Srpskoj zajednici u Mađarskoj. U svemu ovome važan je i dobar odnos Mađarske i Srbije. Želimo Mađarskoj, na čelu sa Vama, napredak u svakom pogledu i radujem se našoj saradnji“, istakao je Dodik.

Prije radnog ručka održan je sastanak Dodika i Orbana u četiri oka koji je trajao više od sat vremena.

Ispred Orbanove rezidencije u Budimpešti jutros je priređen svečani doček u čast srpskog člana Predsjedništva BiH. Dodik i Orban su potom u srdačnom razgovoru prošetali dvorištem rezidencije.

Dodik je rekao da politika Mađarske podrazumijeva podršku suverenitetu i miru u BiH, ali da je zainteresovana i za razvijanje odnosa sa svim dijelovima u BiH.

Dodik je istakao da BiH i Mađarska nemaju otvorenih pitanja i problema u odnosima i da je to dobra osnova za buduću saradnju.

„Budimpešta i Banjaluka su veoma blizu i mogu da razviju mnogo obimnije odnose i tragali smo za metodom kako da te odnose učinimo što je moguće boljim“, rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Orbanom.

Dodik je istakao da je Mađarska spona između NATO-a i BiH i da je zbog toga veoma važno da se razumiju u vezi sa tim pitanjem.

On je dodao da se tokom trodnevne posjete Mađarskoj sastao i sa predstavnicima srpske zajednice koji su mu prenijeli zadovoljstvo što su Mađarska i njen premijer učinili sve da njihov položaj bude bolji nego ranije.

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Dodik-Madjarska-zainteresosvana-za-razvijanje-saradnje/544153

https://www.nezavisne.com/novosti/bih/Orban-Dodiku-Zelimo-saradnju-sa-Srpskom-uzivate-ozbiljan-respekt-u-Madjarskoj/544142

 

Dodaj komentar

Klikni ovde da postaviš komentar