Федерација/БиХ

Звиздић: Неће Србија одлучивати о границама БиХ, нити су Република Српска и Србија једно

ТВРДИ ДА БиХ ИМА – НИ МАЊЕ, НИ ВИШЕ - ХИЉАДУГОДИШЊУ ТЕРИТОРИЈАЛНУ КОНСТАНТУ
  • Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис ЗВИЗДИЋ: Та времена, када се о интересима БиХ одлучивало у нашем сусједству, су неповратно прошла и сасвим сигурно се никада више неће вратити. Србија и босанскохерцеговачки ентитет РС нису и никада неће бити ‘једно’

ПРЕДСЈЕДАВАЈУЋИ Савјета министара БиХ Денис Звиздић сматра да посљедња „популистичка“ изјава Милорада Додика да ће, „када је ријеч о питању границе између Србије и БиХ, бити онако како Србија каже“ представља нови бескрупулозни насртај на суверенитет БиХ, циљано урушавање добросусједских односа и намјерну провокацију која нема упориште у стварним чињеницама.

Додаје да је због тога неопходно, „не због Додика, него због оних који могу бити заведени и повјеровати у овакву утопијску и бесмислену изјаву, јасно казати да у вези с питањем границе између БиХ и Србије, никада неће бити онако како Србија каже“.

„Та времена, када се о интересима БиХ одлучивало у нашем сусједству, су неповратно прошла и сасвим сигурно се никада више неће вратити. Србија и босанскохерцеговачки ентитет РС нису и никада неће бити ‘једно’, како Додик инсинуира. Босна и Херцеговина је међународно призната, цјеловита и недјељива држава Бошњака, босанскохерцеговачких Срба, босанскохерцеговачких Хрвата и осталих, док је РС само један од два босанскохерцеговачка ентитета, настао у Дејтону, са јасно прописаним и ограниченим надлежностима политичко-административне јединице у саставу БиХ, док сва обиљежја државе припадају само Босни и Херцеговини“, истиче Звиздић.

Због тога ће, како додаје, и у вези с питањем граница бити искључиво онако како кажу, односно како предложе, припреме, усвоје и проведу надлежне институције државе Босне и Херцеговине, у складу с интересима Босне и Херцеговине, и на бази очувања њеног суверенитета, територијалног интегритета и међународноправног субјективитета, саопштено је из Звиздићевог кабинета.

„Додик зна, али намјерно прешућује, па га је потребно подсјетити, да је Босна и Херцеговина 22. маја 1992. године постала чланицом Уједињених нација и да је тога дана са становишта међународног права окончан процес и завршена свака дискусија око граница Босне и Херцеговине. Дакле, граница између БиХ и Србије је утврђена, међународно призната и потврђена Бадинтеровом комисијом и Дејтонским мировним споразумом, и може се мијењати само уз пристанак обје државе, а не како Додик сања и инсинуира да ће се то питање завршити онако „како ће то Србија казати”, нагласио је предсједавајући Савјета министара БиХ.

Подсјетио је на хиљадугодишњу територијалну константу БиХ, чија се неуништива и непроцјењива културолошка вриједност и стварна историјска и политичка чињеница не може оспорити било каквим манипулацијама.

„Било би пожељно да то схвате и прихвате сви који узалудно маштају о подјелама, припајањима, размјенама територија и цртању нових граница, и да тај „лабуђи пјев” покушају претворити у конкретне интеграционе активности у циљу јачања унутрашње кохезије, унапређења регионалне сарадње и наставка пута ка еуроатлантским интеграцијама“, закључио је Звиздић.

(Фена)

 

Додај коментар

Кликни овде да поставиш коментар